A Bakony

Zirchez közeledve tábla jelzi a Dunántúl egyik legjobb felvonóval is rendelkező sípályáját: Eplény síliftje megfelelő hóviszonyok esetén november elejétől működik, amíg a szezon tart.
A Bakony „fővárosa” maga is kedvelt kirándulóhely. A török korban elpusztult, valamint jelenleg álló monostorát is ciszterci szerzetesek építették: Zirc a rend magyarországi központja. Az apátság árkádos épületében megtekinthető a Reguly Antal Műemlékkönyvtár értékes berendezése, könyvgyűjteménye és a Bakonyi Természettudományi Múzeum, mely a Bakony természeti kincseit, jellegzetességeit mutatja be, az állatokat, növényeket természetes környezetükkel. Bakonynána a hegység számos gyönyörű kirándulóhelye között az egyik legkedveltebb, hiszen a falu határában, a Gaja patak táblával jelzett szurdokvölgyében zajos zuhatag, a Római fürdő nyűgözi Ie a látogatót.
A vadregényes Cuha patakkal párhuzamosan futó útról érhető el a télen-nyáron egyaránt kedvelt, turistaházáról ismert Gézaháza. Fenyőfőn az ország egyetlen homoki ősfenyvese több mint 500 hektáros, különleges látványosság, védett érték. Bakonybél ismert kirándulóhely, Szent Gellértről nevezetes elsősorban. Imre herceg nevelője itt élt 1023 és 1030 között. A bencés rend XVII L sz.-i kolostora ma szeretetotthon. A barokk templom – amelynek 250 éves az orgonája – már inkább az áhítat helye, mint ahogy ez a vallási turizmust szolgáló ún. zarándokudvar is.
Bakonybél új nevezetessége a Bakonyi Erdők Háza. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kutatóhelye látogatókat is fogad, akik a Magas-Bakony növény és állatvilágával ismerkedhetnek meg, mellette hozták létre az erdőismereti oktatóbázist és kismesterségek házát (2002).
Bánd XIV. sz.-i emléke Essegvár romja, amelyet a törökök ugyan leromboltak, de őrtornya máig áll. Szentgál Miklóspál-hegyi, kb. 120 ezer egyedből álló, védett tiszafás bükköse európai kuriózum
Herend
A sikertörténet 1826-ban kezdődött, amikor Stingl Vince kerámiaüzemet létesített. Fischer Mór irányítása alatt hamarosan nemzetközi hírű lett a manufaktúra. A herendi porcelánok nevét már 1851-ben megjegyezte a közönség. A londoni világkiállítás idején született a Viktória-minta, a királynő kedvenc motívuma nyomán. Ma híres emberek, uralkodók, művészek vásárlói a herendi manufaktúrának. 1999-ben megnyílt a Porcelánium épületegyüttese – a mini-manufaktúrával, ahol figyelemmel kísérhetők a porcelánkészítés munkafázisai. A Porcelánium tér másik oldalán, a múzeumban a világ legnagyobb herendi gyűjteménye látható. Az Apicius étteremben és kávéházban más-más mintájú herendi porcelánnal szolgának fel (Kossuth u. 140.) Herend igazi Hungarikum lett.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás