Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Ajka, Devecser, Sümeg

Ajka, Devecser, Sümeg

Ajka
Ami először jut a látogató eszébe Ajkáról, az az üveggyártás. A Kristály Üvegipari Kft. műhelyeiben kézzel csiszolt ólomüveg díszműáruk, poharak, kancsók, kelyhek, tálak készülnek. Az üzemet csoportok munkaidőben, engedéllyel látogathatják.
A Szabadság téri Városi Múzeumban helytörténeti gyűjtemény, Borsos Miklós-emlékkiállítás, Fekete István gyűjtemény és a világjáró vadászíró, Molnár Gábor emlékszobája várja a látogatókat. A Csingeri úti Bányászati Múzeumban gazdag ásványkiállítással és bányászattörténeti emlékekkel ismerkedhet a vendég.
Devecserben, a volt Esterházy-kastélyban (1532-1537, később átépítették) működik az ország egyik legszebb könyvtára. Tüskevár híres fazekas központ volt, az ősi mesterséget még ma is művelik. A Kossuth utcán a Somló és Vidéke Helytörténeti Múzeum, a falu történeti emlékeit, a fazekas szakma történetének tárgyait mutatja be.
Sümeg
A Dunántúli-középhegység messzire szakadt darabja a sümegi Vár-hegy. Megkapó látvány a csúcsát koronázó várral. Az erődítmény már állt a XIV. sz. elején. Csak a XX. sz. második felében kerülhet sor a felújítására. Magánkézbe került, s most az ország egyik legjobb állapotban lévő vára. Alaprajza szabálytalan sokszög, a belső kapu előtt farkasverem húzódik. A várbeli épületek ma részben lakottak, múzeumában szablya- és kocsigyűjtemény látható, s a korabeli kínzókamra is. Május-júniusban, szeptember-októberben hetente háromszor, augusztusban naponta tartanak várjátékokat – az erőd megmászásával, a győztesek bajvívásával – a várudvaron, a veszprémi Petőfi Színház művészeinek közreműködésével. Márciusban Lovas tájékozódási versenyre várják a sportág barátait, nyaranta pedig lovastáborba. A Vár-hegy aljában, a Kisfaludy téren 1748-1755 között épült Sümeg legszebb egyházi épülete, a Püspöki Palota.
Világháborús veszteségeket szenvedett gyűjteményének megmaradt része. Ugyanezen a téren áll a vár utáni második legrégebbi épület, a ferences kegytemplom és rendház (1652-1657). A Bíró Márton utcai római katolikus plébánia-templomban különleges élmény éri a látogatót: a magyarországi barokk, illetve rokokó festészet talán legszebb alkotásainak látványa.
F. A. Maulhertsch az építtető püspök tervei alapján – akit az egyik képen magával együtt meg is örökített – szinte egyetlen hatalmas freskóval borította a templom boltozatát és oldalfalait. A mű olyan jól sikerült, hogy a sümegi plébániatemplomot „a magyar rokokó stílusi kápolnájának ” is nevezik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás