Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Miért menjek a Tihanyi-félszigetre?

Miért menjek a Tihanyi-félszigetre?

A Tihanyi félsziget a Balaton északi partján található, a tó egyetlen félszigeteként.Valaha különálló sziget volt, de a vízszint csökkenése után egy földnyelv köti össze a parttal.A Tihanyi-félsziget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park régiójába tartozik.Tájvédelmi körzet 1952 óta.Legmagasabb pontja a Csúcs-hegy 235m.

A Tihanyi-félsziget különleges és egyedi felszíni formáinak, az egykori vulkáni működés jól látható maradványainak, a különleges, a mediterrán klíma miatt kialakult növény- és állatvilágának köszönhetően felkerült az UNESCO Világörökségi javaslati listájára.

A félsziget egyetlen geológiai múzeum, ahol valaha volt vulkánosság és a vulkáni utóműködés,valamint a pannon kori üledéknyomok lépten-nyomon megtalálhatók.

A parton lévő település Tihany község, ahol 1400 -an élnek.A környék az őskor óta lakott,megtalálhatók az 1100-as években itt élt szerzetesek barlanglakásai, az ekkor alapított monostor, valamint a későbbi korok népi építészetének emlékei. Sok művész választotta lakhelyéül,mert megihlette a táj különlegessége.Az itt termő szőlő kitűnő és a belőle készített borok vonzzák a turistákat.
A félsziget éghajlata a magyar klímától eltérően szubmediterrán vonásokat hordoz.A helyi klímára jellemző, hogy évente háromszor is terem a füge.

Amennyiben itt járunk semmiképpen ne hagyjuk ki a következő helyeket:

-Lóczy-Gejzír sétaút:a 18 km hosszú út mellett a növény-és állatvilágával,kultúrtörténeti emlékekkel ismerkedhetünk meg
-Óvári-hegy
-Tihanyi népi lakóházak: a számos műemlék jellegű házból néhány berendezett épület látogatható a többi ma is lakóház.
A növény-és állatvilága teljesen magával ragadó.
Az eredetileg erdős sztepp-zónába tartozó félsziget dombos,lankás felszínét a legtöbb helyen száraz sztyepprét fedi. Ott több mediterrán ritkaságnak számító növény él: a vetővirág, a borzas szulák és a hártyás galambbegy.
Az erdős részeken a molyhos tölgy és a virágos kőris az uralkodó.Leghíresebb növénye a levendula.Az énekes gabócák a legszebb mediterrán estéket varázsolják az ide látogatóknak.Mindenkinek kellemes utat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Leave a Reply