Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Veszprém környéke

Veszprém környéke

Szentkirályszabadján írta utolsó versét, a Razglednicák negyedik darabját Radnóti Miklós. A költő fogságának épülete (Rákóczi u. 64.) ma emlékmúzeum.
Litér református temploma XIII, sz.-i eredetű (átalakítva barokk stílusban), a kapuzatot őrző oroszlánfigura lett a település címerállata. Berhidán maradt fenn az ország egyik legjelentősebb falusi műemlék temploma a XIV. századból. Többek között arról különleges, hogy az egykori mesterek a tetőzetet tartó fedélszék építéséhez nem használtak faanyagot: kőből faragták. Ehhez hasonló építészeti megoldást legközelebb Bretagneban találni.
Sályban áll Magyarország egyik legrégebbi falusi temploma. Olyan ősi kápolnát foglal magában
amely állhatott István és Koppány csatája idején – annak helyszínét a közelben valószínűsítik.
Öskün a valószínűleg XII-XV. sz-i Garay-vár bástyájából kialakított, zsindelyfedésű kerektemplom miatt érdemes pihenőt tartanunk, még mielőtt Várpalotára érnénk. A falu híres, félgömb alakú tetőzettel fedett, félköríves szentélyű kis templomát sokáig – tévesen – török mecsetnek hitték-nevezték. Napjainkban már nem istentiszteletek helvszíne, hanem kulturális rendezvényeké.
Várpalota
A régmúltra Várpalotán a Szabó – féle homokbánya utal: az egyhektárnyi természetvédelmi terület a Pannon-medencét 25 millió évvel ezelőtt borító miocén tenger megkövült élővilágának lelőhelye (Gagarin u.), a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felügyelete alá tartozik, szabadon látogatható.
Amitől leginkább nevezetes ez a város, az az Újlaki-, vagy híres törökverő kapitánya nyomán Thury vár (Szabadság tér). A fontos török kori végvár négy saroktornyából 1845-ben kettőt lebontottak, ez a vár ismert képe. Ma a Magyar Vegyészeti Múzeum otthona, bányatörténeti kiállítással, kő- és képtárral.
Várpalotán a felekezetek templomai, a Zichy-család emlékhelyri, az inotai városrész katolikus templomának freskói éppúgy érdemesek a figyelemre, mint az új funkciót kapott látnivalók – ilyen a Nagy Gyula Galéria, melyet a hajdani palotai zsinagóga épületéből alakítottak ki (Szent István u.3.).
Inota és Várpalota küzütt, az útmentén két hasonló, fűvel fedett földkúpot látni: az itt feltárt római kori halomsírok másolatai ezek. A Thury-vár mögött induló piros turistajelzés Bátorkő várának romjaihoz vezet az erdőben. A Várpalotától északnyugatra fekvő TÉS látványosságai a szélmalmok, mindkettő látogatható és működőképes ipari műemlék.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás