Kezdőlap / Állatok / Halak / A Békafejű és a Feketeszájú géb

A Békafejű és a Feketeszájú géb

Békafejű géb (Kessler gébje) Neogobius kessieri
Jegyei: teste alacsony, erősen megnyúlt, feje széles, lapított (23/4-szer a teljes hosszban). Szájnyílása széles, rézsút felfelé irányul, alsó állkapcsa jól láthatóan előreáll. Faroknyele hosszabb, mint amilyen magas. 64-79 pikkely a hosszanti sorban; a fejtető és a kopoltyúfedők 1/3-a pikkelyezett. Két különálló hátúszója közül az első 5-6 tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 15-19 (többnyire 16-18) lágy sugárral; a farok alatti úszó 1 tüskés és 11-16 (többnyire 12-15) lágy sugárral; összeforrt hasúszói hegyesedőek. Színezete: szürkés vagy vörhenyesbarna, sötétbarna foltokkal (közülük 5 az oldala középvonalában). A fej oldalán világos, kerekded foltok (sötét szegéssel). Úszói (a hason lévő kivételével) sötét pontsorokkal; a mellúszók tövén hullámos, barna csíkok vannak. Testhossza: 12-18 cm, max. 22 cm.
Élőhelye: köves vagy kemény homoktalajú parti vizek, ahonnét a folyókba úszik. Újabban a Dunán egyre feljebb terjeszkedik (Bécs).
Életmódja: területéhez ragaszkodó fenékhal. A hím választ revírt, és azt védelmezi. Az április-májusi ívás idején kövek alatt vagy üres kagylóhéjban fészket készít. Az ikrákat a hím őrzi, farkával legyezgetve friss vizet hajt rájuk. Tápláléka: férgek, apró rákok, puhatestűek, kishalak.

Feketeszájú géb Neogobius melanostomus
Jegyei: teste zömök (testmagassága 51/2-szer a teljes hosszban). Feje hosszú, magas (a fejhossz 41/2-szer a teljes hosszban). Szájnyílása széles, csaknem vízszintes, alsó állkapcsa nem áll előre. A szemek közti távolság kb. egyenlő a szem átmérőjével. Faroknyele hosszabb, mint amilyen magas. 45-58 (többnyire 47-54) pikkely van a hosszanti sorban; szeme között nincs pikkely; tarkója, háta, a mellúszók tövi része, a kopoltyúfedők felső 1/4-e, torka és hasa pikkelyekkel. Két hátúszója közel van egymáshoz, az első 6 tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 11-17 (többnyire 14-16) lágy sugárral. Hátúszói egyforma magasak. Farok alatti úszója 1 tüskés és 10-13 lágy sugárral. Színezete: a világosszürkétől a világosbarnáig, sötétbarna foltokkal, amelyek az ivarérett nőstényeknél széles keresztsávokká olvadnak össze. Az első hátúszó 5. és 6. sugara között világosan szegett fekete folt van. Mindkét hátúszója barna hosszanti csíkokkal. A nászruhás hím fekete, hátúszói sárgásbarnán szegettek. Testhossza: 15-18 cm, max. 25 cm. Élőhelye: a Fekete- és Azovi-tenger teljes parti szakasza, ahonnan a folyókba úszik fel.
Életmódja: április és szeptember között ívik édes- és brakkvízben. Kb. 1000 ikrát rak. Tápláléka: puhatestűek, rákok, halikra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hívóhangok a tenger mélyéről

Általában a legtöbb vízi ragadozó a hallása alapján keresi meg a védtelen áldozatát. Hiszen a …

Hozzászólás