Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A Bethlen kormány bukása

A Bethlen kormány bukása

A birtokos parasztság közötti politikai erjedés több új parasztpárt megalakulásához vezetett. Ezek közül a legnagyobb befolyásra a Független Kisgazda-, Földműves és Polgári Agrárpárt tett szert, amely 1930 decemberében szerveződött meg. A(közkeletű nevén) Független Kisgazda Párt lényegében a régi Nagyatádi-féle kisgazdapárt követeléseit újította fel, így megalakulása jelentős hatást gyakorolt a válság következtében ismét ellenzékivé váló falusi lakosságra. Az országos elégedetlenséget érzékeltették az 1931 júniusi választások eredményei. Az Egységes Párt a közigazgatási apparátus támogatása ellenére is 14 mandátumot vesztett, miközben a Független Kisgazda Párt 10 mandátumot szerzett. A kormánypárt abszolút többsége ugyan megmaradt, a politikai élet egyensúlya azonban nem állt helyre. Szinte mindenki Bethlen miniszterelnököt támadta, aki 1931 augusztusában kormányával együtt lemondott.
Ezzel az ellenforradalmi rendszer viszonylag nyugalmas alapozó korszaka lezárult, s a Horthy-rendszer történetében új fejezet kezdődött. Ezt mutatta, hogy a következő 13 évben, 1944 tavaszáig hét miniszterelnök váltotta egymást. Az az alap azonban, amelyet Bethlen vetett meg, ha módosult is, mégis biztosította a rendszer fennmaradását 1944-ig.
A Társadalmi-politikai válság elmélyülése
1931. augusztus 24-én a kormányzó – Bethlen javaslatára – Károlyi Gyula grófot nevezte ki miniszterelnökké. Károlyi kormányának egyetlen intézkedése sem volt, amely ne váltotta volna ki egyik vagy másik oldal heves tiltakozását. Csökkentette a közalkalmazottak fizetését, felemelte a munkások és tisztviselők kereseti adóját, ugyanakkor az MSZDP és a szakszervezetek követelésére a szervezett munkásoknak munkanélküli segélyt folyósított, amit a szakszervezetek osztottak ki. Ez az egyedi eset is oly mértékben felháborította a polgári és liberális köröket, hogy a segélyt rövid időn belül beszüntették.A miniszterelnök szeptemberben lemondott.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az első kéváház Budapesten

Ma Budapesten szinte minden utcában találunk egy eszpresszót. A régi pestiek is szerették a kávét. …

Hozzászólás