Kezdőlap / Állatok / Halak / A Buksigéb és a Fekete-tengeri géb

A Buksigéb és a Fekete-tengeri géb

Buksi géb Neogobius cephalarges
Jegyei: feje széles, lapított. Szájnyílása széles, rézsút felfelé irányuló; alsó állkapcsa kissé előreáll. Faroknyele rövid, magas. 48-79 (többnyire 55-67) pikkely a hosszanti sorban; a fejtető, a kopoltyúfedők felső fele, a mellúszók töve és a hasoldal kerekded pikkelyekkel fedett. Két különálló hátúszója közül az első 6 tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 15-21 (többnyire 16-19) lágy sugárral, amelyek hátrafelé valamivel magasabbak; farok alatti úszója 1 tüskés és 11-16 (többnyire 12-15) lágy sugárral: a mellúszók a farok alatti úszóig érnek. Színezete:az okkersárgától a barnásig változik, szabálytalan, sötétbarna foltokkal. A fej oldalán világos, kerek foltok és 1-2 sötét hosszanti csík tűnik fel. Úszóin (a hasúszókat kivéve) sötét pontsorok vannak, kékesen csillognak. A nászruhás hím fekete, első hátúszója fehéren szegett. Testhossza: 18-22 cm, max. 24 cm. Élőhelye: a Fekete- és Azovi-tenger sekély, kavicsos talajú parti vizei, ritkábban a brakkvizek és a folyótorkolatok. A kaukázusi folyami géb (N. c. constructor), nem vándorló, édesvízi formája a kavicsos medrű, tiszta vizű hegyi folyókban é1;12,8 cm-ig. Életmódja: a törzsalak (N. c. cephalarges) kerüli az édesvizet. Március-májusban a tengerben ívik. Tápláléka: apró rákok, puhatestűek, halak.

Fekete-tengeri géb Neogobius gymnotrachelus
Jegyei: feje hosszú, alig szélesebb, mint magas; orra tömpe; alsó állkapcsa nem áll előre; ajkai húsosak; szájszöglete a szem elülső harmada alatt. Szemének keresztmetszete kb. 2-szer olyan nagy, mint a szemek közti távolság. Faroknyele sokkal hosszabb, mint magas. 54-69 (többnyire 56-68) pikkely a hosszanti sorban; fejtetője, tarkója, a mellúszók tövi része, kopoltyúfedői és torka pikkelyek nélkül. Két különálló hátúszója közül az első 6-7 tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 14-18 lágy sugárral; farok alatti úszója 1 tüskés és 12-16 lágy sugárral; a nagyobb példányok tapadókorongja a végbélnyílásig ér. Nincs úszóhólyagja. Színezete: sárgásszürke, sötétbarna foltokkal, amelyek előre rézsútosan lejtő szalagokká egyesülhetnek. A fej oldalán 3 sötét csík van. Az első hátúszója széles, sötét szalagokkal; a másik hátúszója, farokúszója és a mellúszók keskeny sötét pontsorokkal; a tapadókorong és a farok alatti úszó sötétszürkék. Testhossza: 12-15 cm, max. 16,5 cm. Élőhelye: brakkvizek és a beömlő folyók a Fekete-tenger nyugati és északi felén. A Duna vízgyűjtő körzete Bukarest magasságáig.
Életmódja: kevéssé ismert. Április-májusban ívik. A hím fészekhelyet készít, és őrzi az ikrákat. Egy 13 cm hosszú nőstényben 1500,2 mm átmérőjű ikrát számoltak. Tápláléka: mindenféle apró talajlakó.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás