Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A búzaliszt bevezetése babáknál

A búzaliszt bevezetése babáknál

A búzalisztben található egy fehérje, a glutén, aminek az allergizáló képessége bizonyos genetikai tulajdonságokkal rendelkező családokban relatíve nagy, ráadásul bizonyos környezeti tényezők hajlamosítanak a gluténnel szembeni érzékenység kialakulására (például a szoptatás hiánya). Nyolc hónapos életkor előtt emiatt nem ajánlják a búzaliszt adását. A glutént egyéb gabonák is tartalmazzák, mint a rozs, árpa, és a zab, de ezeknek a csecsemőtáplálásban általában nincs jelentősége.
Tápszerrel táplált csecsemőknek 4-5 hónapos kortól adhatók a különféle gluténmentes gabona magvakból készült pelyhek, bébiételek, melyek főleg vasat és B-vitaminokat tartalmaznak. Mindig éhes, vagy sovány csecsemőknek az energia növekedése céljából adhatunk darát, mely nyolc hónapos korukig kizárólag kukoricadarából, nyolc hónapos kor után búzadarából készülhet. Ebben az életkorban nem tanácsos tehéntejet adni, ezért a darát is tápszerrel készítsük el: a felforralt vízben főzzük meg a darát (1 deciliter vízhez 1 teáskanál darát, 1 teáskanál cukrot számítsunk), majd a kellőképpen lehűlt vizes darához keverjük hozzá a felhasznált víz mennyiségének megfelelő tápszerport.
Fiatal csecsemőknél elegendő a főzelék burgonyával való sűrítése, hat hónapos életkortól kezdve már dúsíthatjuk a főzeléket. A kalória-bevitel fokozása céljából liszt, és olaj hozzáadása, a fehérje- és vasbevitel fokozása céljából pedig hús bevezetése javasolt. Nyolc hónapos korig gluténmentes liszt, vagyis kukorica- vagy rizsliszt adható, nyolc hónapos kor után már búzaliszt is. A zsiradék különféle lehet, az a legjobb, ha váltogatjuk. Például napraforgó- és kukoricaolaj, margarin, vaj, szalonna-kaparék lehet felváltva zsiradék. Így a különböző zsírokban lévő eltérő mennyiségű esszenciális zsírsavak kiegyensúlyozottan, rendszeresen a szervezet rendelkezésére állnak. Egy deciliter főzelékbe egy teáskanál pirított liszt és egy teáskanálnyi zsiradék ajánlott.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás