Kezdőlap / Állatok / Halak / A Cifra és a Botos kölönte

A Cifra és a Botos kölönte

Cifra kölönte Cottus poecilopus
Jegyei: teste bunkó alakú, pikkelyek nélkül, feje széles, lapított. Szájnyílása széles, végállású. Szemei magasan ülnek. Kopoltyúfedőin nagyon erős, hajlott tüske van; a kopoltyúnyílások keskenyek: a kopoltyúhártyák elválasztva, összenőttek az isztmusszal. Az oldalvonal a test középvonala felett húzódik, és csak kb. a második hátúszó közepe alá ér; 20-25 apró csontpikkely borítja. Két hátúszója közül az első 610 tüskés sugárral, a második 16-20 lágy sugárral; farok alatti úszói 12-15 lágy sugárral; mellúszói nagyok, ezek alsó sugarai megvastagodtak és túlnyúlnak az úszó bőrrészén; hasúszói keskenyek, hosszúak, mellállásúak, a belső sugár rövidebb, mint a külsőnek a fele, amely a végbélnyílásig érhet; farokúszója lekerekített. Színezete.háta és az oldalak barnásszürkék, sötét keresztsávokkal, hasa fehér. Hasúszói feketés keresztcsíkokkal; a hátúszó és a farok alatti úszó rézsútos hosszanti, a mellúszók és a farokúszó keresztszalagokkal. Testhossza: 7-9 cm, max. 12,5 cm. Élőhelye: homokos vagy kavicsos talajú, tiszta, oxigéndús vizek. Bár hazánkban nem él, mégis védett!
Életmódja: a kövek között és a görgeteg alatt rejtőzködő fenékhal. Február-áprilisban ívik, az ikrákat a hím őrzi és gondozza. Tápláléka: talajállatok (főként bolharákok), halikra és ivadék.

Botos kölönte Cottus gobio
Jegyei: teste bunkó alakú, pikkelyek nélküli, feje széles, lapított. Szájnyílása széles, végállású. Szemei magasan ülnek. Kopoltyúfedőin erős, hajlott tüske van; a kopoltyúnyílások szűkek; a kopoltyúhártyák elválasztva, az isztmusszal összenőttek. 01dalvonala a test középvonalában a farokúszó tövéig terjed; 30-35 apró csontpikkellyel fedett. Két hátúszója közül az első 5-9 tüskés sugárral, a második 13-19 lágy sugárral; farok alatti úszói 10-15 lágy sugárral; mellúszói nagyok, alsó sugaraik megvastagodtak és túlnyúlnak az úszó bőrrészén; hasúszói mellállásúak, belső sugaruk csak kevéssel rövidebb a külsőnél; hasúszója lekerekített. Nincs úszóhólyagja. A hím genitális szemölccsel. Testhossza.10-15 cm, max. 18 cm. Élőhelye: homokos vagy kavicsos medrű, sekély, oxigéndús, erősen áramló folyóvizek (pisztráng-szinttáj), valamint a tiszta vizű tavak parti zónája. Hazánkban a Dunakanyar feletti szakaszon gyakori. Védett! Életmódja: napközben kövek között vagy alatt, gyökerek között rejtőzik, ha veszély van, zegzugosan úszik kicsit, majd ismét elbújik; csak alkonyatkor indul táplálék után. Február és május között ívik. A hímek kis ívógödröt készítenek, és őrzik a lerakott ikrákat. A kelési idő 3-6 hét. Tápláléka: apró gerinctelen állatok, halikra és ivadék.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás