Kezdőlap / Állatok / Halak / A Velencei folyamigéb és a Csatornagéb

A Velencei folyamigéb és a Csatornagéb

Velencei folyamigéb Padogobius panizzai
Jegyei: teste karcsú, megnyúlt (a testmagasság 51/2-szer a teljes hosszban), feje hosszú, magas (a fejhossz 4’/z-szer a teljes hosszban). Szájnyílása szűk, nem ér a szem elülső széle alá; orra hegyes, alsó állkapcsa előreáll. Szemei rézsút felfelé irányulnak. Faroknyele hosszú és magas. 35 pikkely van a hosszanti sorban; tarkója pikkelyek nélkül; a faroknyél pikkelyei nagyobbak, mint a testé. Két jól elkülönülő hátúszója közül az első 6 tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 8 lágy sugárral; mindkét hátúszója alacsonyabb a testnél; farok alatti úszója 1 tüskés és 7 lágy sugárral: hasúszói tapadókoronggá fejlődtek; farokúszója lekerekített. Színezete: a sárgásbarnától a sárgászöldig, a nőstény oldalain sötét foltsor van; a hím sötét keresztsávokkal, álla fekete, az első hátúszó hátulsó szegélyén nagy fekete folt van. A hátúszók és a farok alatti úszó mindkét ivarnál sötét szalagokkal. Testhossza: 5,5 cm-ig. Élőhelye: az Adria északi felének édesvizei, tavak (például Lago Maggiore, Gardató), folyók (Pó, Adige és a Velencei-öböl egyéb folyói).
Életmódja: területéhez ragaszkodó fenékhal, a parti régió sekély, tiszta vizét kedveli. Ikráit növényekre, kövekre vagy üres kagylóhéjakra rakja, ahol a hím őrzi őket. Tápláléka: gerinctelen állatok, főként apró rákok és rovarlárvák.

Csatornagéb Pomatoschistus canestrini
Jegyei: teste rövid, zömök (a testmagasság 51/4-51/2-szer a teljes hosszban). Feje széles, orra tömpe (a fejhossz 4-41/2-szer a teljes hosszban). Szájnyílása nagyon széles, rézsút felfelé irányul; ajkai vaskosak: alsó állkapcsa kissé előreáll. Faroknyele hosszabb, mint magas. 34-38 pikkely van a hosszanti sorban. Két különálló hátúszója közül az első 6 tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 8-9 lágy sugárral farok alatti úszója 1 tüskés és 8-9 lágy sugárral; hasúszói tapadókoronggá módosultak, hegyesek. Színezete: világosbarna, a hátán és oldalán szabálytalan sötét foltokkal. Mindkét hátúszó sötét hosszanti csíkokkal; az első hátúszó 5. és 6. sugara között fekete folt van. A mellúszók és a farokúszó tövi része sötét. A fejtető és az áll fekete. Ívás idején a hím oldalain, a középvonal felett 6 halvány keresztsáv látszik. Testhossza: 4-5 cm, max. 5,5 cm.
Élőhelye: édesvizű kanálisok Velencénél; Splitnél (Dalmácia). Lefkász-szigetének (Jón-szigetek) egyik patakjából egy csupán 3,5 cm-es közeli rokon fajt (P. pygmaeus) írtak le.
Életmódja: helyben maradó édesvízi halfaj, életmódjáról nagyon keveset tudunk. Első életéve végén ivarérett. Tápláléka: főként apró rákok, rovarlárvák, vízirovarok, kis puhatestűek (csigák, kagylók).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás