Kezdőlap / Csontritkulás / A csontritkulás megelőzése megfelelő kalcium bevitellel

A csontritkulás megelőzése megfelelő kalcium bevitellel

A csontritkulás kialakulásának megelőzésében nagy szerepe van jó néhány életviteli tényezőnek mint például a dohányzás mellőzése, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése vagy a mozgásban gazadag életmód. Ezeken felül igen kiemelt szerepe van a megfelelő táplálkozásnak és azon belül is a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelnek.

Mennyi kalciumra van szüksége egy embernek naponta?
Ez életkortól és nemtől függő dolog, de azt lehet mondani, hogy nőknél 19 és 50 éves kor között 1000 mg/ nap, 50 éves kor felett 1300 mg/ nap mennyiség ajánlott. Férfiaknál 19-70 éves korig 1000 mg/ nap, 70 éves kor felett pedig 1300 mg/ nap a javasolt.

Mik azok az élelmiszerek, melyekben a legtöbb kalcium található?
A legtöbb kalcium a tejtermékekben van, de javasolt a halak, diófélék és különböző zöldségek fogyasztása is. A tejtermékek közül a tejet, a joghurtot és a sajtokat érdemes kiemelni.

Hogyan növelhető a napi kalcium bevitel?
Nem kell nagy dolgokra gondolni csak például naponta 3-5 alkalommal fogyasszunk tejterméket! 10 dkg kemény (zsíros sajt például 800 mg, míg puha félzsíros párja 500 mg körüli kalcium mennyiséget tartalmaz. 2,5 dl tej illetve 2 dl joghurt egyenként 300 mg kalciummal bír. 10 dkg szardínia vagy 15 dkg mandula is szintén a 300 mg-os kategóriába tartozik.

Bár sok dolog vezethet a csontritkulás kialakulásához, mégis érdemes a megfelelő táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektetni a megelőzés érdekében! Ha csak a megfelelő kalcium bevitelre odafigyelünk, már sokat tettünk a csontjaink egészségéért!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzése

Az egészséges csontozathoz mindössze három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, D-vitaminra és kalciumra. A rendszeres …

Hozzászólás