Kezdőlap / Állatok / Kutya / A Délorosz juhászkutya és a Dansk

A Délorosz juhászkutya és a Dansk

Délorosz juhászkutya:Ősi orosz fajta,eredet neve Ioujnorousskaia Ovtcharka,1924 óta ismert tenyésztése.
Pásztorkutyaként,majd hadi kutyaként alkalmazták a 19.század végén.Manapság házőrzésre és őrző-védő kutyaként használják.
Bátor,értelmes és önálló eb,engedelmes,viszont idegenekkel szemben bizalmatlan.
Hatalmas termetű,erős és izmos kutya.Feje nagy,erőteljes,szeme sötétbarna,de alig látszik,mert hosszú szőrzete eltakarja.Füle lógó,de esetenként félig felálló,amikor kurtítja.Mellkasa mély,hasa felhúzott.Végtagjai izmosak,oszlopszerűek.Szőre hosszú,sűrű és gyapjas.Színe palaszínű vagy csont színű.
Súlya 50-60 kg körüli,magassága 70-80 cm.
6-10 utódot hoznak átlagosan a világra,és 12-15 évig élnek.

A Dansk: Ősi Dán vizsla,Dánia vadászkutyája ként emlegetik.1715-1723 közötti időszakra tehető vissza a fajta kifejlődése.
Közép termetű eb,teste erős felépítésű,szögletes formájú.A kan sokkal erőteljesebb felépítésű,mint a szuka.Természetüket nézve a kan kicsit komótosabb,még a szuka tüzesebb,szenvedélyesebb.Koponyája széles és domború,pofája széles,nyaka izmos.Orra húsos és több színben előfordul.Szemei közepesek és sötétbarnák.Mellkasa mély és széles.Farka hosszú,elvékonyodó.
Bundája fehér alapon barna foltos,szőre rövid,tömött és durva tapintású.Aktív,barátságos,könnyen kezelhető.Csendes,kiegyensúlyozott fajta,családtagjaival nagyon kedves.Jól érzi magát családjával,de elsősorban vidéki élethez szokott.Mozgás igénye nagy,szereti a hosszú sétákat.
Előforduló betegsége,a hosszú-lelógó füle miatt a fülgyulladás.Megfelelő odafigyelés és ápolás mellett viszont megelőzhető.Még előforduló betegsége a szemhéj kifordulás és befordulás is.
Magasságuk 50-60 cm,súlyuk 26-35 kg körül van.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás