Kezdőlap / Hitel / A devizahitel ismertetése

A devizahitel ismertetése

A pre-shipment változó kamatozású hitelforma, ahol a kamat LIBOR – részét csak az első periódusra (pl. 3hóra) lehet rögzíteni. Minden új időszak elején a hitelező bank az új LIBOR – kamatot állapít meg és ehhez jön a változatlan kamatfelár. Az új kamat megállapítást nevezik angolul roll overnek.
A hitel, konvertibilis export esetén, bármely főbb devizanemben (USD, DEM, FF, GBP stb)
igénybe vehető, az árfolyamkockázat kivédése céljából célszerű azonban a kölcsönt abban a devizanemben igénybe venni, amelyben az importőrrel az adásvételi szerződés létrejött. A pre-shipment finanszírozás nem nyújt védelmet a forinttal szembeni árfolyamkockázatra.

A post –shipment (post-export) finanszírozás:
Ezzel a hitelkonstrukcióval az exportőrt nem a gyártás időszakára, hanem a kiszállítástól az exportárbevétel befolyásáig finanszírozzuk. A post- shipment hitelnek természetesen az importőr is kedvezményezettje lehet.
Importfinanszírozás esetén a hitel az importált áru belföldi értékesítési időszakára nyújt finanszírozást. A feltételek általában azonosak, vagy hasonlóak, mint a pre-shipment kölcsönnél, vagy az exportőr részére annál kedvezőbbek is lehetnek. Ennek oka, hogy a post-shipment kölcsön nyújtásakor az exportőr már teljesített és megszerezte azokat az okmányokat, amelyek az okmányos beszedvényhez, vagy az akkreditív alapján történő fizetéshez szükségesek. Az importőr, illetve a belföldi kereskedő finanszírozásakor a bak az ügyfél teljes kockázatát futja (nem delivery, hanem payment risket).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vállalkozói hitel kezdőknek

A mai bizonytalan világban, amikor a munkaerőpiacon folyamatos leépülés tapasztalható egyre többen gondolkodnak abban a …

Leave a Reply