Kezdőlap / Hitel / Áldás vagy átok a hitelkártya?

Áldás vagy átok a hitelkártya?

A hitelkártya nem más, mint a napjainkban egyre többet használt, sokak által áldott, sokak által szidott elektronikus fizetési eszköz. De vajon áldás vagy átok a hitelkártya? Ezt fogjuk most megnézni. Tehát a kreditkártya áruk vásárlására és szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítésére használható, és hitelkeret tartozik hozzá. Azokon a kártyaelfogadó helyeken használható, ahol a kártyán lévő logó látható. Ezek a logók az üzlet bejáratánál vagy a pénztárnál kerülnek feltüntetésre.
A különbség a bankkártya és a hitelkártya közt, hogy a bankkártyánk bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg (számla egyenlege) vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret szolgál. A hitelkártyához pedig nem szükséges külön bankszámla. Tehát nem kell pénzt elhelyeznie bankszámláján, a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használhatja vásárlásra és készpénzfelvételre a hitelszámla terhére. Éppen ezért egy hitelkártya egyfajta vésztartalékként szolgál, mert a legjobb akciók mindig hó végén vannak, amikor már eléggé elvékonyodott a pénztárcánk.
És hogyha szeretnénk egy ilyen vésztartalékot, akkor azt egy banknál tehetjük meg. Minden banknak van hitelkártyája, nekünk csak választanunk kell a lehetőségek közül. Az alábbiakra érdemes ekkor odafigyelni.
Mennyi a kamatmentes időszak? Amennyiben a fizetési türelmi időszak végéig a tartozás teljes összegét visszafizeti, költése kamatmentes lesz, feltéve, hogy a kártyát csak vásárlásra használta. Készpénzfelvétel esetén ugyanis a legtöbb bank a tranzakció napjától kezdődően hitelkamatot számít fel a készpénzként felvett összegre. Ez az úgynevezett kamatmentes periódus, ez általában 15 nap, de lehet ennél több is.
Milyen költségeim vannak ezzel a kártyával? Hitelkártyájához két állandó díjelem kapcsolódik: a kártya éves díja és az egyenlegértesítő díja, mint a hitelkártya bankkártya jellegéhez igazodó díjak. Ezen kívül azonban számos más, eseti jellegű díjelem is felszámításra kerülhet (készpénzfelvétel díja, egyenleglekérdezés díja, limit módosítás díja, PIN pótlás, kártya csere díja, stb.), mely díjelemek tekintetében a bankok között igen nagy eltérés lehet. Nagyon fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a türelmi idő végéig az összes esedékes díjat is fizesse meg. A meg nem fizetett díjak hitelnek minősülnek, aminek következtében eleshet a kamatmentességtől!
Hitelkártya igénylés előtt tehát érdemes tájékozódni, a különböző bankok ajánlatait összehasonlítani. És hogy áldás vagy átok-e a hitelkártya az csak a használójától függ, mert ha okosan használjuk, és mindig visszafizetjük a felhasznált összeget, akkor igen sokszor kihúzhat a csávából. De ha felelőtlenül költekezünk a keretből, akkor maga a hitelkártya lesz a csáva.

Ezt mindenképpen olvasd el!

CIB Bank, személyi kölcsön

A XXI. század emberére jellemző, hogy ilyen-olyan oknál fogva igénybe kell vennie különféle kölcsönöket, hiszen …

Leave a Reply