Kezdőlap / Járművek / Autók / A dicső napok vége

A dicső napok vége

A GAZ nemrég bejelentette, hogy nem gyártja több a Volgát.

Volt idő, amikor a Volga a szovjet ipar az élet szimbóluma volt. Ezen a néven már a termelés 1956 megindult, a Pobeda utódjaként..
Bár több mint fél évszázadról beszélünk, valójában a Volgának három alapvető generációja volt. Az első volt a GAZ 21, a legfényűzőbb autó melyet bármely szovjet állampolgár megengedett magának, kivéve a háromszor drágább, és sokkal ritkább Zim GAZ 12-őt. Ezt széles körben használták, mint taxi, rendőrségi autó és mentőautó. Köszönhetően a robusztus építésnek, nem ritka a 700-800,000 kilométert futott pédány eredeti motorral(!). A GAZ 21 utódja 1970-ben érte el érte a teljes gyártási kapacitást, és azt mondhatjuk, ez versenyképes volt a kortárs amerikai és nyugat-európai autókkal egészen a hetvenes évek közepéig. Ennek ellenére a korszak – a stagnálás – érintette az autóipart is és a nem komoly fejlesztések elmaradtak, a GAZ 24 igen elavult felső középosztály autóvá evolválódott mind műszakilag, mind esztétikailag. Az úgynevezett harmadik generációs Volga alapja a GAZ 24 platform maradt továbbra is.

A Gaz be egy teljesen új modellt mutatott be 2007-ben, amely alapjául az előző generációs Chrysler Sebring és a Dodge Stratus szolgált. Az értékesítés jóval alacsonyabbak volt, mint a GAZ elvárta, de ez elsősorban a gazdasági válság 2008-ban és 2009-es hatásai miatt alakult így. Végül Siber gyártása megszűnt 2010 végén.

A vezérigazgató szerint nem érdemes saját márkát építeni Oroszországban manapság. Tekintettel arra, hogy GAZ a leghatékonyabb autógyár Oroszországban és viszonylag nagy kapacitású az orosz autópiac, külföldi vállalatokkal együttműködve próbálják kihasználni a gyártókapacitást. A közeljövőben alsó középkategóriás Volkswagen (Jetta) és Skoda (Yeti és Octavia) fog készülni a GAZ-nál.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hány kilométert mehetünk az autónkkal?

Az, hogy mi számít soknak, nem egyértelmű. Szinte csak szakszerű karbantartás és tárolás kérdése, hogy …

Hozzászólás