Kezdőlap / Állatok / Halak / A Lagúnahering és a Kaszpi-tengeri vándorhering

A Lagúnahering és a Kaszpi-tengeri vándorhering

Lagúnahering Caspialosa maeotica
Jegyei: teste karcsú, heringszerű; alsó és felső fejprofilja egyenes. A testmagasság a teljes hossznak kevesebb, mint 1 /a-e. Szemei kicsinyek, átmérőjük kisebb, mint a testhossz 6%-a. Hátúszója rövid. Oldalvonala nincs. A felső állkapocs erőteljes középső bemetszéssel; alsó állkapcsa a szem hátulsó szegélyéig ér. Az állkapocs és a vomer erősen fogazott. Mell- és hasúszói rövidek, kicsinyek. A 26-41 erős kopoltyútüske rövidebb, mint a kopoltyúlemezkék. Színezete: hátoldala zöldesen vagy kékesen csillog, oldalai és a hasoldal ezüstszínűek. Hátúszója sötét szegélyű. A kopoltyúfedők mögött néha elmosódott sötét fott van. Testhossza: 30-40 cm, max. 50 cm-ig. Élőhelye: a Fekete- és az Azovi-tenger parti vizei, lagúnák és (ritkán) a folyótorkolatok (például Don). A Kaszpi-tengerből 8 alfaja ismert, a legismertebb közülük a dolginka hering (C. m. brashnikovi), amelyet egyes szerzők önálló fajnak tekintenek (7 alfajjal).
Életmódja: télen a Fekete-tenger délkeleti felére vonul, a kaukázusi partvidékre. Kora tavasszal (márciusban) vándorol vissza, és a nagy folyók torkolata közelében április és június között (az ívóhelyektől függően) ikrázik. A dolginka hering a Volga deltájába is behatol. Ezek a heringek 3 évesen ivarérettek, kb. 8 évig élnek. Tápláléka: gerinctelenek, főleg rákok, ezenkívül kishalak.
Kaszpi-tengeri vándorhering Caspialosa pontica
Jegyei: teste karcsú. heringszerű, nagy, kerekded pikkelyekkel (30-36, átlagosan 33-34 van egy sorban). Hátúszója rövid. Oldalvonala nincs. Felső állkapcsa erőteljes középső bemetszéssel; alsó állkapcsa a szem hátulsó szegélyéig ér. Állkapcsa, nyelve, a vomer és a szájpadcsont fogazottak. Mell- és hasúszói rövidek, kicsinyek. 40-73 (átlagosan 46-55) erős kopoltyútüske, ezek rövidebbek, mint a kopoltyúlemezkék. Színezete: hátoldala és a fej felső fele sötét, kékesen vagy feketén csillogó. A szem és a kopoltyúfedő széle között sötét folt van. Nagyon ritkán 7-8 jelentéktelen sötét folt látható a kopoltyúfedők mögött. Testhossza: 1520 cm, max. 40 cm-ig. Élőhelye: a Fekete- és az Azovi-tenger, valamint ezek folyói és a Paleostom-tó. A hazai Duna-szakaszból néhány példánya ismert. A Kaszpi-tengerben két alfaja él: C. p. kessleri (a legnagyobb Caspialosa faj. 52 cm-ig és 2 kg-ig) és C. p. volgensis. Életmódja: március-áprilisban indul ívni, és gyakran nagyon messze felúszik a folyókban. Május végétől júliusig ívik, a Don felső szakaszán augusztusig. Ikráit homok- és kavicspadokra rakja. Az ivadékok június és szeptember között indulnak a tenger felé. 2-3 évesen ivarérett.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás