Kezdőlap / Állatok / Kutya / Bernáthegyi kutya

Bernáthegyi kutya

E hatalmas,mackós,kedves kutyát,majdnem háromszáz éves mivolta méltán tette híressé,hiszen ő az eredetileg mentőkutyaként tenyésztett fajta.Bármilyen kegyetlen és zord időjárásnak képes ellenállni,épp ezért több ezer ember köszönheti neki az életét.Mérhetetlen szeretet,impozáns termet és hatalmas erő jellemzi.Megjelenése általában nemes és arisztokratikus.Fantasztikus éles szimatuk segítségével 10-20 láb mélyen betemetett embert is érzékelnek.Testtömege 50-80 kg,a kan marmagassága 70-90 cm,a szukáé 65-80 cm.Színe vörös alapon fehér foltos,vagy fehér alapon vörös foltos.
Feje nagy méretű,erős és széles,füle magasan tűzött és a fejéhez simuló.Szőre sima,egyenes és durva tapintású.Rövid és hosszú szőrű változatban is tenyésztik.
Okos,megbízható,tanulékony és az egyik legnyugodtabb kutyafajta,emelett pedig jóindulatu,kedves és barátságos is.Szinte túláradó szeretettel veszi körül családját,és a gyerekeket is imádja,képes akár megvédeni is őket.Mindig a gazdája közelében szeretne lenni,a magányt és a bezártságot kifejezetten büntetésként éli meg! Azért jó hamar elkezdeni az engedelmességre szoktatást,mert pár hónaposan képes elérni a 40-50 kg-os testsúlyt,és egy ekkora kutyát megtartani nem egyszerű dolog.Legjobb,ha hallgat ránk.A következetes nevelés rendkívül fontos,és a felesleges parancsszavakkal vagy kiabálással semmit sem fogunk elérni. Akit a szívébe zár,egy életen át szolgálja,de aki kivívja az ellenszenvét,azt ugyanilyen kitartóan képes gyűlölni,hiszen ennek a kutyának stabilak az érzelmei.Ha gazdija is ott van,alapvetően közömbös az idegenekkel.Másfél éves kora körül azomban kialakul a területvédő ösztöne,így vadidegen embereket csak a gazdája jelenlétében enged be az udvarba.Bár jó házőrző,határtalan emberszeretete miatt mégse ilyen fajtát válasszunk kizárólag házőrzés céljából! Hatalmas testalkatuk miatt ezeket a kutyákat leginkább kertes házban való tartásra lehet ajánlani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mopsz

Rendkívül hosszú múltú, valószínű, hogy kínai eredetű, de vannak, akik azt állítják, hogy holland, vagy …

Hozzászólás