Kezdőlap / Terhesség / A dohányzás és az alkohol gátolja az ondóképződést

A dohányzás és az alkohol gátolja az ondóképződést

Bizonyított tény, hogy a tartós erős dohányzás gátolja az ivarsejtképződést, illetve ártalmas arra. Egyrészt a herében a nikotin okozta vérkeringési zavar (részint az érösszehúzódás, részint a vérben levő szén-monoxid felszaporodása miatt) kedvezőtlen körülményeket teremt az ondósejtképződés számára. Másrészt a nikotin közvetlenül is bénítja az ondósejtek farkát, amiért nem egy közülük mozdulatlan, a többség pedig csak tétován — nem fürgén és “célirányosan” – mozog. Erős dohányzás hatására a rendellenes alakúak aránya is fokozódik. Mindezek együttesen könnyen meddőséghez Is vezethetnek; a termékenyítőképességet azonban mindenképpen károsan befolyásolják. Szerencsére a nikotin kedvezőtlen hatása elég sokáig csak átmeneti jelenség; ezért ha a leendő apa leszokik a dohányzásról, rendeződik ondósejtképződése.
Az alkoholisták ondóvizsgálati leletére jellemző, hogy lényegesen kevesebb az ondósejtjeik száma. Ez, s a meglevő sejtek mozgása is Jellegzetes: ingatagon, szinte “részegen”, lassan vagy “helyben” járnak. Az alkohol kiváltotta ondósejt-károsodások két okra vezethetők vissza. A szervezetbe jutó alkoholt a májban egy enzim, az alkohol-dehidrogenáz bontja el. Ugyanez az enzim felelős az A-vitamin termelődéséért is, ami pedig az ondósejt-termelődéshez nélkülözhetetlen. Ha valaki sokat iszik, akkor az említett enzim minden aktivitását az alkohol elbontása köti le, és így nem képes az A-vitamin termelésére. Ha pedig nincs A-vitamin, a herében leáll, illetve csökken az ivarsejtképződés. Ez először csak kisebb fokú, később azonban súlyosabb, sőt végül is meddőséghez vezethet. Másodsorban az ondósejtek mozgászavarát gyulladásos ondófolyadék is okozhatja. Alkoholistákban ugyanis gyakori a belső nemi szervek gyulladása. Az emiatt keletkező gyulladásos váladék, genny stb. viszont komolyan akadályozza az ondósejtek mozgását. A mikroszkóp alatti kép hasonlít a mocsárban küszködő, nehezen előrehaladó emberre. Az ondósejtek csökkent száma és mozgászavara miatt az idült alkoholisták általában gyermeknemzésre képtelenek.
A fiatal férfiaknak az OCsM-ben észlelt, meglepően nagy arányú, időleges nemzőképtelensége minden bizonnyal a korán elkezdett dohányzásra és szeszesital-fogyasztásra vezethető vissza. Sokszor elég csupán ezen változtatni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fiú vagy lány?

A gyerekvállalás az egyik legcsodálatosabb élmény egy pár, de az egyes ember életében is. A …

Hozzászólás