Kezdőlap / Terhesség / A nemzőképesség átmeneti zavarai

A nemzőképesség átmeneti zavarai

A nemzőképesség időleges zavarait ártalmas külső hatások okoz hatják. Említést érdemel a túlzottan magas hő. Az Egyesült Államokban végezték el a következő furcsa vizsgálatot. Önként jelentkező férfiakat 37, 38, 39, 40 és 41 ° C-os vízbe ültettek. Pontosan mérték a vizsgált egyén herezacskójának belső hőmérsékletét is (“Megfúrták” ezért a herezacskókat, s így vezették be a hőmérőt. Már egy órán át tartó 39 ° C-os hőhatás után leállt az ondósejtképződés! 6-8 héttel később ezért átmeneti meddőség jelentkezett mely 10-12 hétig tartott; ezt követően helyreállt az eredeti állapot.
A jelenség, illetve az a tény, hogy miért éppen 6-8 héttel később lettek meddők ezek a férfiak, magyarázatot igényel. Az ondósejt képződésben az éretlen ondósejtek a legérzékenyebbek a külső hatásokra, így a hőre is. Ezekből pedig pontosan hat hét múlva lesznek érett ondósejtek. Az említett vizsgálatban tehát azért jelentkezett hat héttel később az átmeneti meddőség, mivel akkorára kerültek volna a károsodott, éretlen ondósejtekből származó érett ondósejtek az ondóba. Az ősondósejtek viszont nagyon ellenállóak a külső hatásokkal szemben, így az utánpótlás – ha késve is – biztosított. Még nem tudjuk pontosan, hogy ezzel az összefüggéssel magyarázható-e az a megfigyelés, hogy Magyarországon a nagyobb Influenzajárványok után kilenc hónappal csökken a születésszám. Ennek hátterében ugyanis – többek között – a láznak az ondósejtképződésre gyakorolt hatása is állhat, ami azonban szintén csak átmeneti meddőséget okoz. Az ősondósejtek később pótolják az elpusztult ondósejteket.
Ezzel szemben a tartós mérgezés már az ősondósejtekre is káros. Ezért olyan súlyos a két fő szenvedély – a dohányzás és az alkohol – következménye a nemzőképességre.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás