Kezdőlap / Függőségek / A drogfüggőség jelei, megelőzése

A drogfüggőség jelei, megelőzése

Nagyon sok ember azért fordul a tudatmódosító szerekhez, hogy feldobja magát, vagy hogy könnyebben birkózzon meg a stresszes helyzetekkel, vagy hogy oldja az érzelmi problémákból eredő feszültséget. Drogfüggésről akkor beszélünk, ha a szervezet és a lélek már nem tud létezni a drog nélkül, és követeli a napi adagját. A legtöbb fogyasztóban igazából csak akkor tudatosul, hogy függővé vált, amikor hirtelen le akar szokni az anyagról. A sikeres gyógyuláshoz elengedhetetlen a segítség, legyen az egyéni terápia vagy csoportos segítség.

A drogfüggőségnek nagyon sok jele van. Ha észrevesszük valakin a jeleket, akkor azonnal forduljunk szakemberhez! Állandósuló tünetek: kivörösödött szemek, torokfájás, száraz köhögés és fáradtságérzés. Az alvási és evési szokások gyökeresen megváltoznak. Kedvetlenség, ellenséges és goromba viselkedést mutat az illető. Iskolai, munkahelyi problémák merülnek fel, illetve lógás. Apátia, vagyis az érdeklődés hiánya és elvesztése az eddig kedvelt dolgokkal, tevékenységekkel kapcsolatban is. Elszigetelődés, eltávolodás a régi barátoktól és beilleszkedés egy új társaságba. Lopás, rendszeres hazudozás. A családi kapcsolatok megszakítása.

A drogfüggőség akár meg is előzhető, csak néhány dolgot kell hozzá megtenni:

Oda kell figyelni a lelki eredetű problémáira. Próbálja megérteni és megfejteni a depresszió, szorongás, magányosság érzésének okát. Ne várja, hogy a drog oldja meg a problémáit.

Kérdezze meg orvosát, hogy van-e olyan az Ön által szedett gyógyszerek között, amely függőséget okozhat. Különösen figyeljen oda a nyugtatókra, fájdalomcsillapítókra, altatókra. Az előírásokat gondosan tartsa be, és sose lépje túl a megengedett adagokat.

Ne szedjen rendszeresen altatókat, súlycsökkentő gyógyszereket, nyugtatókat ellenőrzés nélkül. Próbáljon gondjaira gyógyszermentes megoldást találni.

Orvosi ellenőrzés nélkül ne hagyja abba folyamatosan szedett gyógyszereinek szedését. Egyes gyógyszerek hirtelen elhagyása komoly megvonási tünetek jelentkezését eredményezheti.

Ha gyógyszereket szed, tartózkodjon az alkoholtól. Ha gyógyszer szedése mellett alkoholt fogyaszt, a kiszámíthatatlan reakciók komoly komplikációkat okozhatnak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Leave a Reply