A Duna ajándéka

A Kisalföldön utazónak természetesen a víz – a Duna – jelenti az egyik legnagyobb élményt. A Duna hajózható főága – ahogy a szigetközi ember a régi, rangot jelentő öreg szóval nevezi: Az Öreg Duna – az eleven vizek birodalma.
A néhol két – három kilométeres árteret szegélyező töltés mellől egy – egy széles oldalág sebes vize visz a szigetvilág belseje felé. Egyre – másra tűnnek elő a kisebb – nagyobb szigetek fűzbokros, erdős hátukkal, köztük oldalágakban ún. csatornákban folyik a víz. A szélesebb medrekben zátonyok emelkednek ki a vízből, s a vadregényes tájat mindenütt galériaerdők zöld koronája díszíti. Három – négy szigetsoron jutunk el a csatornázott főmederhez. Kőgátak közé szorítva rohan itt a Duna hajókkal a hátán: Közép – Európa egyik fontos közlekedési ütőerénél vagyunk. A túlsó, szlovákiai partról Csallóköz hasonló tája tekint felénk. Ebbe a még természetes állapotot őrző tájba emelték a Bős – Nagymaros erőmű részeként a Dunakiliti duzzasztóművet.
A politikai és a „zöld” tiltakozások hatására a kormány 1989-ben leállította a magyar oldali építkezéseket, de a magyar duzzasztó kiváltására alkalmas létesítmény üzembe helyezése a főmedri vízszintek drasztikus 2,5-3 méteres süllyedéséhet vezetett, az pedig a talajvíz süllyedését vonta maga után. A szükségessé vált vízpótlás érdekében megépült az a fenékküszöb, ami lehetővé teszi a hullámtér vízellátását. Így remény van arra, hogy újjáéled a Szigetköz.
Nagyszerű élmény túrázni a Dunán, bármilyen távon. A gyakorlottabbak hosszabb útra is vállalkozhatnak a Mosoni – Dunán.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miskolc-Tapolca kikapcsolódni vágyóknak

A Miskolc-Tapolcán található park rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt az oda látogatóknak. A park hatalmas területen …

Leave a Reply