Mosonmagyaróvár

A római limes épületének maradványaira épített, szabálytalan négyszög alaprajzú várnál kezdhetjük városnéző sétánkat. A régi felvonóhíd helyén többpilléres téglahídon juthatunk el a várkapuhoz. Alagútszerű boltozatának záróköve XV. századi építésről árulkodik. Az oldalfalakban hét gótikus ülőfülke s a kapuőrség egykori őrszobái még ma is láthatók. Mars egykori hajléka az agrártudományok otthona és egyetemtörténeti, valamint a Hanság élővilágát és az ekék történetét bemutató kiállítások helyszíne. A várral szemközt barokk Habsburg – ház (Deák Ferenc tér 5.) homlokzati táblái egykori nemes vendégekről tájékoztatnak: a dekoratív épület már az 1600-as években ismert vendégfogadó volt. A hagyomány szerint itt adták a vendég kezébe az első magyar nyelvű étlapot.
1891-ben épült, impozáns megjelenésű, hajdani vármegyeház – ma Városháza – (Fő út 11.) építői reneszánsz stílusjegyekhez nyúltak vissza. A Wallisch – ház a város egyik legrégebbi lakóháza, klasszicista formáját a XVIII. században nyerte.
Az 1827-béli régi városháza homlokzati domborműve szerint itt választották Széchenyi Istvánt a megyei rendek országgyűlési képviselővé 1847-ben.
A Városkapu téren az egykori városi malom XVII. századi épületét 1754-ben szép barokk homlokzat mögé rejtették, amit a közelmúltban szállodává alakítottak át.
Ott, ahol a Magyar utca térré szélesedik, a Magyarországon ritka védőszentű Szent Gotthárd templom előbb a gazdagodó polgárságnak, később az itt birtokos Mária Terézia vejének köszönheti megépülését.
Az egyik gondozott kertben klasszicizáló oszlopos bejáratával sejteti funkcióját a Hansági Múzeum.
A város zöldövezetében 74 fokos bővizű termálfürdő várja az odaérkezőket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás