Pannon örökség

A Pannonhalmi-dombság (Sokoró) mindhárom vonulata kínál a turistáknak érdekes és értékes látnivalót. A nyugati a szemerei, Szőlőhegytől Nagydémig nyúlik, Felpéctől északra megkötött futóhomokdombok sorakoznak. Anyagukat a jégkorszakvégi nyugati szél fújta ki a Sokorói – Bakony – ér medréből. Ez a borókával benőtt Pokolfa dombja – ma természetvédelmi terület.
A középső vonulaton a turisták kedvelik a Lilát (314m), melyre geodéziai mérőtornyot emeltek. Innen remek körkilátás nyílik a tájra. Délebbre, Écs területén két szomszédos dombtetőn különleges alakú, szélcsavarta fenyőmatuzsálemek élnek – az ősfenyves természetvédelmi terület. E vonulat keleti oldalán a szőlőtermesztés széles sávban, helyenként 270 méter szintig visszaszorította az erdőhatárt, az erdőterület mégis – Győrújbaráttól Bakonypéterdig – zavartalan, összefüggő egységet alkot. Ez a Pannonhalmi Tájvédelmi körzet gerince. E vidék erdőhatár alatti dombjain ezer éves múltú a szőlőkultúra: 1991-ben lett történelmi borvidékeink egyike. Az utóbbi 30 évben meghonosították a málnát is. A nádfedeles, döngölt falú, XIX. századi házak, bár egyre fogyatkozva, még fellelhetők Sokoró szinte minden falujában.
Pannonhalma
A Szent – Márton hegyen emelkedik a bencés apátságnak a Világörökségek listájára felvett épületegyüttese. A templom déli mellékhajójából a “porta speciosa” vörös márvány, késő román díszkapuján jutunk a kerengőbe – kőbordái XV. századiak. Innen összekötő folyosó vezet az “újabb” monostorépületbe (1734-1832) melynek különleges szépségű része a – sajnos nem látogatható -barokk ebédlő (1734)
az apátság évszázadok óta szellemi központ, hihetetlenül nagy felhalmozott kulturális értékekkel. Ennek központja a levéltár – képtár – könyvtár együttese. A könyvtárbejárat előtti udvarban helyezték el a Pannonhalmán talált római és középkori köveket. A könyvtár előterében láthatók a tihanyi és a pannonhalmi apátság alapítóleveleinek ún. nemes másolatai. A könyvtárcsarnok faoszlopai közül a magyar tudomány és történelem nagyjainak szobrai néznek a 360 ezer kötetes, könyvritkaságokat őrző gyűjtemény látogatóira.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás