Nyugalom Taron

A Zagyva folyó völgyének mátrai oldalán fekszik Tar község, a kis Zagyva völgyön áthaladó turista útvonal kiindulópontja.
A Csevice-forrásoktól a sárga jelzésű úton haladva, körülbelül 2 km után található 4 hektáros terület a Tuzsoni Arborétum. A XIX. században létrehozott, Erzsébet királyné emlékére létesített ligetbe élőfa-gyűjteményt telepített az arborétum nevét adó bölcsészdoktor. Itt magasodik egy atlaszcédrus, melynek hatalmas törzsátmérője és kora tekintélyt parancsoló, valamint megtekinthető sok kevéssé ismert fenyőfajta és a japán juhar is.
Ha megfáradtunk a túrázástól, és egy kis megnyugvásra, pihentető kikapcsolódásra vágyunk, nem szabad kihagyni a Sztupát és emlékparkot.
A Buddhisták megvilágosodottként tartják számon Kőrösi Csoma Sándort, aki a magyarság eredete után kutatva végül is a tibetológia megalapítója lett, és megalkotója a Tibeti-Angol szótárnak, valamint a tibeti nyelvtannak. A legnagyobb magyar utazó 48 évesen vesztette életét. Tiszteletére Taron emlékparkot hoztak létre. A buddhista filozófia követőinek tízezrei látogatnak el ide évről évre, és imádkoznak az itteni imatemplomban. A zarándokhely nem csak a hívőket vonzza, persze maga a buddhizmus sem rekeszt ki senkit, inkább befogad bárkit. A szellemi örökség fenntartását és gyakorlását ezen a szent helyen is folytatják. Egész évben szeretettel, és főleg, mindent átható nyugalommal várják az idelátogatókat.
Tar turisztikai szempontból más érdekességeket is tartogat, de ezekből csak ízelítőt adunk, hogy ki-ki maga fedezhesse fel e csodás vidék összes látványosságát.
Kutassák fel a Tar környéki várakat, a Poklos forrást, vagy látogassanak el a Szent Mihály Templomba!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás