Kezdőlap / Állatok / Halak / A Fattyúhering és a Finta

A Fattyúhering és a Finta

Fattyúhering Alosa alosa
Jegyei: teste nyújtott. oldalról lapított, kerekded pikkelyekkel. Oldalvonala nincs, feje csupasz. Hátúszója rövid, zsírúszója nincs (ez jellemző valamennyi heringfélére). Felső állkapcsán középen jól fejlett bemetszés van. Az alsó állkapocs a szem hátulsó szegélyéig ér (ez valamennyi Alosa és Caspialosa fajra jellemző). A vomeren (ekecsont) nincsenek fogak (ellentétben a Caspialosa fajokkal). 90-130 hosszú, nagyon vékony kopoltyútüskéje van. Egy-egy hosszanti sorban 70-80 pikkely van. Színezete: felül a kékeszöldtől a barnáig: oldalai és a hasoldal ezüstösfehér, „sárgaréz” fénnyel. A felső kopoltyúszegély mögött nagy fekete folt, mögötte 1-2 kisebb, jelentéktelenebb folt látható. Testhossza: 35-40 cm, max. 70 cm. Élőhelye: az Atlanti-óceán északkeleti felének parti vizei, Dél-Norvégiától Észak-Afrikáig; a Földközi-tenger nyugati fele. Napjainkra csaknem kipusztult.
Életmódja: anadrom vándorhal (a tengerből az édesvízbe vonul ívni). A parthoz közeli vizekben több évig tartózkodik, a 3-4 évesen ivarérett fattyúheringek egykor messze felúsztak a folyókba. Május-júniusban ívik, ikrái szabadon sodródnak a folyó medrében. Az ivadék a víz hőmérsékletétől függően 4-8 nap alatt kel ki. A 8-12 cm hosszúságot elért kishalak augusztus és október között visszatérnek a tengerbe. Tápláléka: állati plankton.

Finta Alosa fallax
Jegyei: teste heringszerű, kerekded pikkelyekkel (60-65 egy hosszanti sorban); hátúszója rövid. Oldalvonala nincs. Szemein zsírhéjak vannak. Kopoltyúfedői sugarasan csíkozottak. Felső állkapcsa jól fejlett középső bemetszéssel; az alsó állkapocs a szem hátulsó szegélyéig ér. A vomeren nincsenek fogak. A 35-45 elcsontosodott kopoltyútüske nem ül szorosan egymás mellett. Színezete: felül a kékeszöldtől a barnáig; oldala és hasoldala ezüstfehér aranyos csillogással. A kopoltyúszegély mellett felül nagy fekete folt, mögötte 4-8 kisebb sötét folt van. Testhossza: a 6-7 éves finták 35-40 cm hosszúak, max. hosszúságuk 55 cm (12 kg-ig).
Élőhelye: az Atlanti-óceán északkeleti parti vizei Gibraltártól az Oslo-fjordig és a Bergen-partig, az Északi- és a Balti-tenger (a finn tengeröbölig). 3 alfaj: A. f. killarnensis (Killarney/Írország), A. f. lacustris (Lago Maggiore, Luganói-tó, Comói-tó, Lago d’Iseo és Garda-tó) Észak-Olaszország. helyben maradó édesvízi halak, A. f. nilotica (Földközi-tenger). Életmódja: anadrom édesvízi halfaj, 2-3 évesen, kb. 30 cm-esen ivarérett. Májusban és júniusban a folyók torkolatába úsznak. Június-júliusban ívik,
80 000200 000 ikrát rak.
Tápláléka: apró rákok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás