Kezdőlap / Terhesség / A férfiak nemi aktivitása

A férfiak nemi aktivitása

Az utóbbi időben a férfiak nemi élete során jelentkező problémákról is mind többet hallunk. A magyarázatot részben valódi okokban, részben valamiféle optikai csalódásban kell keresnünk. Nézzük először a két legfontosabb valós okot: a szeszesital-fogyasztást és a dohányzást.
A férfiak alkalmasságának, a nemzőképesség vizsgálatának megbeszélésekor már volt szó arról, hogy az alkoholisták ondósejtszáma kisebb, e sejtek mozgása jellegzetesen lelassul, ingataggá válik. Szó esett az alkohol májkárosodást okozó szerepéről, amelynek következtében szinte leáll az ivarsejtképződés nélkülözhetetlen feltételét jelentő A-vitamin-termelődés. Ugyancsak ott említettük az alkohol gyulladást elősegítő hatását is. Itt ezenkívül még arra a széles körben elterjedt nézetre érdemes utalni, hogy az alkohol gátlást oldó hatása a nemi életben is hasznosítható, és segítségével a nemi aktivitás fokozható.
A szeszesital-fogyasztás keltette gátlástalanság valóban gerjeszti a nemi vágyat, de ugyanakkor az alkohol – mérgező hatása miatt – cserbenhagy a végrehajtásnál. Masters és Johnson – napjaink szexológiájának vezető személyiségei – a nemi sikertelenség okai között a második helyre teszik a szeszesital-fogyasztást.
A dohányzás – mint már erről szintén szóltunk – nemzőképtelenséget okoz az ondósejt-termelődés csökkenése és az ondósejtek mozgásának bénítása miatt. Régi megfigyelés az is, hogy az erős dohányzás magát a nemi vágyat, a teljesítőképességet (potenciát) is kedvezőtlenül befolyásolja. A magyarázatot csak 1985-ben ismertük meg. Francia tudósok újfajta vérnyomásmérőt állítottak elő, mellyel a hímvessző ereinek vérnyomása is mérhető. Eredményeik szerint a dohányzókban meglepően hamar jelentkezik a hímvessző ereinek az ártalma. Pedig ezek biztosítják a barlangos testek fejlődése révén a merevedést. Károsodásuk tehát, érthető módon, impotenciát okozhat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás