Kezdőlap / Kopaszodás / A férfias típusú kopaszodás

A férfias típusú kopaszodás

A kopaszodás gyakran fordul elő férfiaknál és nőknél is ahogy idősödnek, vagy különféle betegségeket kapnak el. Míg a nők haja egyenletesen vékonyodik az egész fejükön, a férfiak az androgén alopeciától szenvednek, vagy más néven „férfias típusú kopaszodás”, mely az előbbitől sokban különbözik és frusztráló a férfiak számára.

A férfias típusú kopaszodás specifikus, és gyakran megtalálható férfiaknál, ahol a hajvesztés a haj vonalánál kezdődik közvetlenül a két halánték felett vagy a homlok tetejénél, ahonnan gyakran számos hajszál kihullik a széleknél, a fülek közelében és a fejtetőn. Ez potenciálisan a teljes kopaszodáshoz vezethet. A férfias típusú kopaszodás általában 20 és 45 éves kor között jelentkezik.

A férfias típusú kopaszodás általában a személy genetikai alkatát jelzi, különösen az androgének androgén receptor génekkel történő kölcsönhatását, melyek a női X-kromoszómákban találhatók. Egyébként az androgének azok a hormonok, melyek a férfi reprodukciós rendszert működtetek, és annak a növekedését és fejlődését. A leggyakoribb androgén a tesztoszteron. Tanulmányok kimutatták, hogy a haj tüszőből való termelődésében érintett az androgén dihidrotesztoszteron (DHT) és az androgén hormon receptor reakciója.

Gyakori, hogy a férfias típusú kopaszodás kialakulása lassú, hosszú ideig tart. A haj csak foltokban történő elvesztése nem egy tipikus hatása az ilyen típusú kopaszodásnak. A foltokban történő hajhullás mellett töredezett hajvégek, vagy viszketés és irritáció is jelentkezhet. Néhány esetben valakinek segítséget vagy tanácsot kell kérnie a szakértőktől.

A kopaszodást nem igazán tartják önmagában egészségügyi problémának, mivel jobban összekapcsolódik a természetes biológiai esettel a férfiak körében. Többnyire a komplikációk valószínűleg kapcsolatban állnak a pszichológiai stresszel és az önbecsülés elvesztésével a férfiaknál.

Mindenesetre van néhány kezelés elérhető, hogy lelassítsa a kopaszodás hatását. Mostmár a boltokban találhatók krémek, kondicionálók és hajszeszek, melyek sűrűbbé tehetik a hajat. Napjainkban két FDA által jóváhagyott gyógyszert használnak a férfias típusú kopaszodás kezelésére. Ott van a Rogaine, egy recept nélkül kapható gyógyszer, amit közvetlenül a fejre kell felvinni, hogy ösztönözze a hajtüszőket több haj növesztésére. Az egyik mellékhatása a viszkető kiütés. A másik a Finasteride (Propecia), ami egy receptköteles gyógyszer, mely meggátolja a DHT termelődését. Ezt használják megnövekedett prosztatájú férfiaknál is, és az egyik mellékhatása a kis prosztata. Az impotenciát többször összefüggésbe hozták a gyógyszerrel. Végül, további lehetőség a kopaszodástól szenvedő férfiak számára: paróka (vagy álhaj) használata, szövet vagy más hajforma beültetése.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Őszi lombhullatás

Őszi lombhullatás… én csak így hívom, amikor átvitt értelemben több hajam marad a fésűben vagy …

Leave a Reply