Kezdőlap / Állatok / Halak / A Fürge és a Poznan cselle

A Fürge és a Poznan cselle

Fürge cselle Phoxinus phoxinus
Jegyei: teste erősen nyújtott, csaknem kerekded, csak a faroknyél lapított oldalról. Szájrése kicsi, végállású. Pikkelyei kicsinyek, 80-90 van egy hosszanti sorban; oldalvonala többnyire nem teljes, a test közepe után megszakad. Hátúszója 10, farok alatti úszója 10 sugárral. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5(4).2. Színezete: élőhelye szerint erősen változó; háta többnyire szürkészöld; oldalai világosabbak, ezüstös csillogással, gyakran sötét keresztsávokkal és egy aranylóan csillogó hosszanti sávval; hasoldala fehéres. Ívás idején a hím sötétebb, hasa vörhenyes, kopoltyúfedőjén világos folt van. Testhossza: 7-10 cm, max. 14 cm (nőstény). Élőhelye: kavicsos medrű, tiszta, oxigéndús folyóvizek és tavak; Európában széltében elterjedt. Hazánkban a hegyi patakokban gyakori. Védett!
Életmódja: kis termetű, élénk mozgású és rendkívül alkalmazkodó rajhal, amely többnyire a felszín közelében tartózkodik. Április és július között ívik, mindkét ivaron nászkiütések vannak. Ívás idején csapatosan vonul felfelé a patakokban. A tavakban élők a partokhoz húzódnak; sekély vizű kavicszátonyokon ívnak. Ragadós, kb. 1-1,3 mm átmérőjű ikrái (200-1000) köveken, ritkábban növényeken tapadnak meg. A kelési idő 5-10 nap. 1-2 éves korára ivarérett. Tápláléka: apró talajlakók, repülő rovarok.

Poznan-cselle Phoxinus czekanowskii posnaniensis
Jegyei: orsó alakú teste erősen nyújtott; faroknyele hosszú (hosszabb, mint a legnagyobb testmagasság). Szája kicsi, végállású. Pikkelyei igen aprók, 90-94 van egy hosszanti sorban. Oldalvonala csak a test elülső felén van meg. Hátúszója 10, farok alatti úszója 10 sugárral; lekerekített mellúszói (15 sugarú) feltűnően rövidek (ellentétben az Ázsiában élő közeli rokon fajokkal), farokúszója csak gyengén kimetszett. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5.2. Színezete: háta a sötétszürkétől a sötétbarnáig változik, zöldes fémfénnyel; oldalai világosabbak, sárgás ezüstfénnyel és apró, sötét, élesen határolt pettyekkel; hasoldala fehéres, ívás idején vörhenyes árnyalattal. Mellúszói sárgásak, hasúszói és a farok alatti úszó vörhenyesek. Testhossza: 5-8 cm, max. 12 cm (nőstény). Élőhelye: a törzsalak (számos alfajjal) a Jeges-tenger és a Csendes-óceán térségének folyóiban és tavaiban él, Észak-Oroszországtól és Szibériától egészen Észak-Kínáig. Egyetlen közép-európai alfaja a Ph. cz. posnaniensis, amely Poznarí környékén, a Warta folyó vízrendszerében él. Életmódja: apró rajhal, amely ellentétben a vele közeli rokon mocsári csellével, a tiszta, oxigéndús folyóvizet kedveli. Június júliusban ívik, folyó- vagy állóvízben, a parti részek növényei között. Tápláléka: apró gerinctelenek, főként rovarlárvák és rákok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás