A gemenci erdő

A gemenci erdő hazánk egyik legkedveltebb kirándulóhelye, különösen azok körében, akik az érintetlen tájban és vadállományban szeretnek gyönyörködni. A gemenci erdő a Duna-Dráva Nemzeti Park területén található, a déli országhatár mentén. Az erdő már 1977-től természetvédelmi területnek számít. A gemenci erdő harminc kilométeres hosszúságával és hét kilométeres szélességével az ország, sőt egész Európa legnagyobb erdővel borított ártere. A térség híres vad-és madárállományáról, különösen a gímszarvasról, a kerecsensólyomról, a réti sasról és a szürke gémről.
A Bajától mindössze hét kilométeres távolságra fekvő erdő remek kirándulóhely. Az erdőt átszövik a tanösvények, így a tájban való gyönyörködés mellett sok érdekes információt lehet megtudni a régió növény-és állatvilágáról, a vad- és erdőgazdálkodásról is. A túrázás mellett az ide látogatók igénybe vehetik a gemenci erdei vasút szolgáltatását is; az útvonalon időnként nosztalgiavonat is közlekedik, mely Pörbölyből indul. Pörbölyön amúgy is érdemes elidőzni az erdei kirándulás előtt, múzeumában megtekinthetőek a helyi néprajzi jellegzetességek, és jobban megismerhető a helyi élővilág és erdőgazdálkodás. Emellett itt található egy méhészeti kollekció is. Pörbölyről elindulva pár perces sétával elérhető az arborétum és a nagyrezéti vadállás, melynek közelében szelíd állatok, szarvasok és vaddisznók is láthatóak.
A kisvasútra felszállva páratlan szépségű tájakon haladhatunk át. Az útvonalon több megálló is található, így bármikor megszakíthatjuk a vonatozást egy kellemes séta kedvéért. Az első megálló Lassi, ahol egy halásztanya és egy halászati bemutatóhely tekinthető meg. A következő állomás Malomtelelő, ahol a közelben lévő megfigyelőtoronyból lehet meglesni a vízimadarakat és nagyvadakat. A Duna parti állomáson a vonatozást megszakítva átszállhatunk a Gemenc nevű sétahajóra, és kellemes hajókázásban lehet részünk a Dunán. Az utolsó megálló Bárányfok, innen nem messze található a Gemenci Kiránduló Központ és a Duna-Dráva Nemzeti Park egy érdekes, Élet az ártéren névre hallgató kiállítása is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Leave a Reply