Kezdőlap / Állatok / Kutya / A grönlandi kutya

A grönlandi kutya

Északi szánhúzó kutya fajta. Főleg Grönlandon és Skandináviában találkozhatunk vele, más országokban nagyon ritka, Magyarországon egyáltalán nem tenyésztett fajta. Ezek a kutyák napjainkban is nélkülözhetetlenek Grönlandon, mivel még most is vannak olyan helyek, ahová csak kutyás szánnal lehet eljutni.
Megjelenése
Nagy testű, erős és izmos spicc fajta. A feje nagy, spicc formájú. A felálló fülei magasan tűzöttek, a végük hegyes, enyhén előre dőlnek. Az orra egyenes fekete. A szeme kissé ferde metszésű, a színe sötétbarna. a rövid nyak izmos és erőteljes. A feszes háta egyenes, az ágyéka erőteljes. A lábai hosszúak, izmosak és egyenesek. A vastag, sűrű szőrrel fedett farkát a hátára kunkorítja. A szőrzete félhosszú, durva fedő szőrzet, alatta sűrű, dús aljszőrzettel. A színe minden szín megengedett.
Természete:
Ez a fajta igazi munka kutya, házi kedvencnek nem ajánlott. Nagyon önfejű és magabiztos, ragaszkodik a függetlenségéhez, igen domináns természetű. Nagyon ritkán ugat, inkább többet vonyít. Erős benne a falka ösztön, mivel hazájában még ma is így él, azonban a falkán kívüli kutyákkal domináns, harcias. A vadászösztöne igen erős, ezért nem ajánlott más állatokkal együtt tartani.
Mivel szánhúzó fajta, ezért házőrzésre nem nagyon alkalmas, nehezen tanítható, mert nagyon akaratos, és makacs. A gröndlandi rendkívül kitartó igazán kemény fajta, aki még napjainkban is a túlélésért küzd, mivel sokszor igen zord körülmények között tartják és ez edzetté tette őket. Nehéz velük együtt éni, mert még a falkatársakkal is folyamatos harcban állnak a rangsorért, ezért csak nagyon határozott, kemény kezű gazdának ajánlott. A hideget nagyon jól viseli. A tájékozódási képessége kiváló. A mozgás igénye nagy, lakásba és városba nem ajánlott. A kan marmagassága legalább 60 cm, szukáé legalább 55 cm. A súlya 30 kg.
A várható élettartam: 12-15 év.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply