Kezdőlap / Állatok / Halak / A Halványfoltú és a Kaukázusi küllő

A Halványfoltú és a Kaukázusi küllő

Halványfoltú küllő Gobio albipinnatus
Jegyei: a Kessler küllő rokon faja, de faroknyele rövid és magas. Feje hosszú, orra rövid és tömpe, szája alsó állású. Szemei nagyok (a szem átmérője legalább akkora, mint a szemek közti távolság). Bajuszszála visszahajtva a szem hátulsó szegélyéig ér. Pikkelyei nagyok, 39-43 van az oldalvonal mentén; 4 pikkelysor van az oldalvonal és a hasúszók tövi része között. Torka többnyire pikkelyek nélkül. Hátúszója 10, farok alatti úszója 8-9 sugárral. Garatfogai kétsorosak, 3.5-5.3. Színezete: háta sötét, a zöldestől a barnásig változik, oldalai világosabbak, egy sor nagy sötét folttal közvetlenül az oldalvonal felett; hasa fehéres. Az oldalvonal pórusai felül és alul (akár a sújtásos küsznél) sötéten szegettek lehetnek. Testhossza: 8-10 cm, max. 13 cm. ÉIőhelye: nagyobb folyók középső és alsó folyása, nyugodt, mély partszakaszokkal. Hazánkban a kavicsos medrű hegyi patakokban és a Tisza felső szakaszán a forrásvidékig fordul elő. Védett! A törzsalak, G. a. albipinnatus, a Don és a Volga medencéjében fordul elő. 3 alfaj: G. a. befingi (Dnyeszter, Bug, Dnyeper, Dél-Oroszország), G. a. elimeius (Thesszália; Görögország) és G. a. vladykovi (a Duna középső és alsó medencéje Pozsonytól). Életmódja: rajban élő fenékhal, biológiája csak kevéssé ismert. Május-júniusban ívik. Tápláléka: apró talajállatok és algák.

Kaukázusi küllő Gobio ciscaucasicus
Jegyei: a felpillantó küllővel rokon faj, faroknyele hosszú, keskeny, feje magas, testének elülső része zömök. Szemei kicsinyek, a szem átmérője kb. kétszerese a szemek közötti távolságnak. A felső állkapocs hátulsó peremén mindkét oldalon egy-egy hosszú bajuszszál van, melyek visszahajtva a kopoltyúfedő pereméig érnek. Torka csupasz. Pikkelyei nagyok, 42-46 az oldalvonal mentén; 4 pikkelysor van az oldalvonal és a hasúszók tövi része között. Hátúszója 10, farok alatti úszója 7-8 sugárral. Garatfogai kétsorosak, (2)3.5-5.3(2). Színezete: háta sötét, a szürkésbarnától a barnásig, zöldes fémfénnyel; oldalai világosabbak, foltok nélkül, hasoldala fehéres. Oldalvonala egy keskeny, világos, hosszanti sávban fut végig. Hát- és farokúszója foltokból álló szalagokkal. Testhossza: 11-14/15 cm. Élőhelye: gyors folyású, oxigénben gazdag vizek a Kaukázustól északra, valamint a Fekete-, Azovi- és Kaszpi-tengerek vízgyűjtő területei. Különösen gyakori a Terekben.
Életmódja: a folyók erősen áramló, sekélyebb részei, kavicsos medrű patakok. Rajban élő fenékhal. Ívási ideje május végétől június végéig tart. Szaporodással kapcsolatos viselkedésformái nem ismertek. Tápláléka: a kövek között rejtőző apró férgek, rákok, rovarlárvák, emellett halikra és kevés növényi eredetű táplálék.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás