Kezdőlap / Állatok / Halak / A Hegyesfejű és a Cetina domolykó

A Hegyesfejű és a Cetina domolykó

Hegyesfejű domolykó Leuciscus tursky
Jegyei: erősen nyújtott teste orsó alakú, oldalról lapított, feje hosszú, orra tömpe, szájrése végállású, rézsút felfelé irányuló. Hátúszója 10, farok alatti úszója 11 sugárral; a farok alatti úszó pereme gyengén beöblösödő. Pikkelyei kicsinyek, 70-72 van az oldalvonal mentén. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5.2. Színezete: háta sötét, szürkésbarna, szürkészöld egészen a feketés árnyalatú szürkéskékig; oldalai világosabbak, a világosbarnástól a világos sárgásig, ezüstös csillogással; a has fehéres, sárgás vagy vörhenyes fénnyel. Valamennyi úszója világos, a szürkészöldtől a színtelenig, tövi részük a sárgástól az enyhén narancsszínűig változik. A kopoltyúfedők hátulsó szegélyétől az oldalvonal felett széles, sötét hosszanti sáv húzódik a farokúszó tövéig. Testhossza: 15-20 cm, max. 25 cm.
Élőhelye: csak a dalmát tengerpart kis területén, a Neretva medencéjében, tiszta vizű, oxigéndús tavakban és gyorsan áramló folyókban él.
Életmódja: ellentétben az eddig említett rokon fajokkal, ez a kis termetű rajhal szívesen tartózkodik a felszínhez közeli vízrétegekben is. Tápláléka ezért főleg vízre hullott vagy repülő rovarokból, emellett apró rákokból és rovarlárvákból áll. Szaporodásmódja nem ismert.

Cetina-domolykó Leuciscus ukliva
Jegyei: teste nyújtott, oldalról lapított, háta élőhelyei szerint változó mértékben magas, feje hosszú, orra tömpe, szájrése gyengén alsó állású. Hátúszója 10-11, farok alatti úszója 11-12 sugárral; pereme egyenes vagy csak gyengén beöblösödő. Pikkelyei kicsinyek, 62-64 van az oldalvonal mentén. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5(4).2. Színezete. háta sötét, a barnástól az olajzöldig; oldalai világosabbak, a világos zöldestől a sárgásig, ezüstös fénnyel; hasa fehér, ívás idején vörhenyes csillogással. Úszói világos bőrszínűek, tövi részük a sárgástól a gyengén narancsszínűig változik. A kopoltyúfedők hátulsó szegélyétől az oldalvonal felett széles, barnás szürke hosszanti sáv húzódik, amely többnyire csak a hátúszó kezdetének vonaláig, ívás idején viszont jól láthatóan a farokúszó tövéig nyúlik. Testhossza: 15-20 cm, max. 25 cm. Élőhelye: csak a Cetina folyó környékének homokos vagy kavicsos talajú, tiszta vizű, szennyezéstől mentes mozgó vizeiben él.
Életmódja: miután sem gazdasági, sem sporthorgászati jelentősége nincs, e kis termetű, csapatosan élő hal biológiája alig ismert. Mivel fenékhal, feltételezhetően férgekkel, apró rákokkal, rovarlárvákkal és puha testűekkel táplálkozik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hívóhangok a tenger mélyéről

Általában a legtöbb vízi ragadozó a hallása alapján keresi meg a védtelen áldozatát. Hiszen a …

Hozzászólás