Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / A hűség és hűtlenség harca

A hűség és hűtlenség harca

A hűség és hűtlenség harca kérdése érdekes tényezője a párkapcsolatoknak. A hűség biztonságérzetet ad a partnernek, míg a hűtlenség megrendíti önértékelését. Általában a partnerkapcsolatok aspektusából közelítjük meg ezt a témát. A hűség megléte vagy hiánya a köztudatban a pár szexuális életére vonatkozik elsősorban.
Természetesen sokféle hűségfajta létezik az élet különböző területein. A hűség és hűtlenség érzelmet jelölő fogalom.
Csakúgy ambivalens, mint minden egyéb érzelemféleség. Jó vagy rossz, kellemes vagy kellemetlen, szeretem, vagy nem
szeretem stb. A hűség többnyire egy másik fajta érzelemhez kötött, ilyen: a tisztelet, szeretet, megbecsülés, szerelem stb.
Az ember éppen úgy lehet hű vagy hűtlen egy eszméhez is, mint a barátjához. Általában a pozitív érzelmekhez azért társul a hűség, mert jó együtt lenni azzal vagy azokkal, akiket vagy amiket szeretünk.
A hűséget tápláló és fenntartó ragaszkodás – általában – szoros összefüggésben van a szeretett tárgy elvesztésének szorongásával. Ennek megfogalmazódása féltékenységként él a tudatunkban.
Minél értékesebb számunkra érzelmünk tárgya, annál inkább félünk az elvesztésétől. Így van ez a partnerkapcsolatokban is. Egy érzelmileg kiegyensúlyozott pár számára a féltő szeretet csak akkor alakul féltékenységgé, ha a vesztés élményének szele megérinti valamelyiküket. Aki másnak is „kéne”, az nekem is rögtön jobban kell. A „birtokháborítás” vészcsengője felkavarja az érzelmi hullámok nyugalmát. A korábban harmonikus együttlét megbolydul, mint a megzavart méhkas.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Flörtölés a kapcsolaton kívül

Olykor akkor is jól eshet a flörtölés, ha tökéletesen működő párkapcsolatban élsz. De hol a …

Hozzászólás