Kezdőlap / Állatok / Macska / A japán bobtali, a csonka farkú macska

A japán bobtali, a csonka farkú macska

A japán csonka farkú, más néven a japán bobtail macska ősi, távol-keleti fajta. Az első példányok az írásos emlékek szerint legalább ezer éve Kínán és Koreán át kerültek Japánba. Tenyész­tése évszá­za­dok óta folyik Amerikába 1968-ban kerültek az első pél­dá­nyok és ma már az egész vilá­gon meg­ta­lál­ha­tok. 1976 óta a macska-világkiállításokon is elis­mert fajta, a hosszú szőrű változata pedig 1993-ban vált elismerté.
Jellemzői
A japán bobtail egy igazán különleges macska. Közepes méretű, teste nyúlánk, karcsú és elegáns. Ennek ellenére erős izomzatú. A feje széles, kerek. A bajuszszálak észrevehetően megtörtek. A fülei nagyok egymástól távol ülnek és felfelé állnak. A szeme nagy ovális és oldalnézetben határozottan ferde metszésű. A szőre lehet rövid, félhosszú és hosszú, puha és selymes.
A szi­ámi és az abesszí­niai aguti színen kívül minden szőrszín elfogadott. Japán­ban a leg­nép­szerűbb a ’calico’ avagy tri­ko­lor szí­ne­zet (Amikor a test nagy része fehér fekete és vörös fol­tok­kal a fejen, a lábon és a far­kon), A három­ színű neve a mi-ke.A farka egyben a fajta jellegzetessége rövid pomponszerű. Egyenes vagy visszafelé görbülő, de nem lehet hosszabb 8 cm-nél.
A lábai erősek és karcsúak, a mancsai oválisak. A rövid szőrűnél a farkon a szőr kicsit hosszabb, mint a testen. A rövid és a félhosszú szőrű változatnál pom-pom benyomást kelt. A japán csonka farkúra jellemző, hogy a bundáján egymástól élesen elütő foltok vannak, melyeknek a színe lehet fehér, fekete és vörös.
A japán csonka farkú intelligens, barátságos, hűséges cica. Nagyon szeret úszni, és kutya módjára apportírozni. A fajta beszédes igen gyakran hallatja hangját. Táplálása is különleges, mivel ez a macska fajta kizárólag halat eszik! A hideg időjárásra nagyon érzékeny. A tartása nem egyszerű. Azonban különcségei ellenére a japán cson­ka­ farkú rend­kí­vül szí­vós, egész­sé­ges fajta. Egy fialásnál az alomban általában 3–4, az átla­gos­nál nagyobb kölyök szü­le­tik .
Ha egy kiscica felemás színű szemmel születik akkor at megemeli a cicus árát.
Ez a fajta macska tud pacsit adni akár a kutyák.
Érdekesség, hogy a Mi-Ke macskákról készült porcelán szobrokat szerencsét hozó tárgyaknak tekintik ezeknek a neve Maneki Nekónsik, a “köszönő macska”

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás