Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A jó és a rossz koleszterin

A jó és a rossz koleszterin

A vérben levő koleszterin egy olyan zsírfajta, amely szinte minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható. A koleszterinre az emberi szervezet normális működése miatt szükség van, mert szerepet játszik a különféle hormonok és az új szövetek előállításánál is. A baj akkor kezdődhet, amikor a megengedettnél magasabb koleszterinszint mérhető a vérben. Az emberek nagy részének szigorúan kell ügyelnie a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, mert a külső beviteli lehetőségeken felül a máj maga is eleget termel ahhoz, hogy az fedezze a szervezetünk működéséhez szükséges mennyiséget.
Megállapították, hogy a koleszterin a vízben rosszul oldódik. A koleszterinnek a vérben történő továbbjutását a lipoprotein segíti, melyek osztályozása a sűrűségük szerint történik, az eredmény tekintetében megkülönböztetjük az LDL-t és a HDL-t.

Az LDL károsító, mely a koleszterin nagy részét tartalmazza, és szállítja a májtól a test különböző szerveihez. Ha a vérnek megnövekszik az LDL tartama, lerakódás jöhet létre az érfalakon. A HDL hasznos szemcse, még az érfalban lerakódott koleszterint is képes felvenni, majd a májhoz juttatja el. A máj pedig teszi a dolgát és kiválasztja a méreganyagot. A HDL szint növelése erősen javallott, nem elég ha csak az össz- koleszterinszintet vizsgálják. A vérben levő rossz koleszterin magas jelenléte kockázati tényezőt jelent, jelentősen megnöveli a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. A jó koleszterin szintjének növelésével elérhető, hogy az infarktus kialakulásának veszélye jelentősen kisebb legyen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply