Kezdőlap / Állatok / Macska / A kandúr macska

A kandúr macska

A kandúrok általában nagyobbak a nőstényeknél, a testük kissé erőteljesebb.
A kandúrok tartásával az ivarérettség eléréséig nincsen különösebb gond. Azonban mihelyt elérik ez a kort tartásuk számos kellemetlenséget hoz elő. A hím macskák később válnak ivaréretté, mint a nőstények. A kandúrok az ivarérettségüket általában egy éves korukra érik el és ekkor kezdenek udvarolni. A szabadban élő kandúrok azonban csak 15-18 hónapos korukban párzanak először. Ennek oka valószínűleg az, hogy korábban nem sok esélyük lenne az idősebb kandúrok ellen vívott csatákban. A szabadban élő macskáknál egy párzási időszak van. Ez az északi országokban márciusban következik be.
A nem ivartalanított kandúrok szeretnek kóborolni a környéken, és gyakran összeverekednek más macskákkal.
A területüket mint a legtöbb macskaféle vizelettel és bélsárral jelölik ki. Ez a macskáknál normális viselkedésmód, de kellemetlen lehet a gazdájuk számára. A kandúroknak z ivarérettség (9-10 hó) elérése után a vizeletük szúrós, kellemetlen szagúvá válik. Ekkora jelenik meg az ún. fröcskölési szokásuk is. . A kandúr vizeletének a szag néha vissza vonhatatlanul beivódik abba a tárgya, amit megjelöl, ez főleg a lakásban tartott állatoknál kellemetlen. Amikor eléri az ivarérettséget kialakul a területvédő szokása. Idegen kandúroktól védi a saját területét. Ezért gyakori a verekedésből származó sérülése, amivel a macskák közötti betegségek is terjedhetnek. A párzási időszakban, ha a kandúr ivarzó nőstényt érez a közelben, hangos vágyakozó, esetenként agresszív hangot hallat. Ezért ha nem akarunk tenyészteni akkor a leghelyesebb ha kandúrunkat az ivarérettség elérése
előtt kasztráltatjuk az állatorvossal. A műtéthez a 7-8 hónapos kor a legmegfelelőbb. Mivel ha már ivarérett, előfordulhat, hogy bár elmúlik ugyan a kellemetlen szag, de a jelölgető spriccelési szokás megmarad, a kóborlási vággyal együtt. Az ivartalanításon átesett macskák békésebbek, a rivalizálási harcban nem vesznek részt, kitérnek a veszekedés, verekedés elöl. Azonban az ivartalanított kandúrok táplálására oda kell figyelni az elhízás veszélye miatt. Az ivartalanítás előnyei:
A kandúrok ivarérés előtti kasztrálása csökkenti a prosztatamegbetegedések és a hererák veszélyét.
Nem hajtja őket a párzási vágy, ezért kevesebbet csavarog, így csökken a baleset veszélye (a kandúr a párzási időszakban figyelmetlenebb, könnyebben éri baleset). Az ivartalanított kandúroknál megszűnik, vagy nagymértékben csökken a harci kedv.
A vetélytársak távol társa lesz egyetlen célja, több figyelmet fordít az otthonára és a gazdájára, és nem érzi a kényszert, hogy szúrós szagú vizeletével rendszeresen megjelölje a területét
A macskák élettartamára és mozgékonyságára nincs hatással az ivartalanítás, azonban az elcsavargás és a kéretlen szaporulat esélyét nagy mértékben csökkenti.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás