Kezdőlap / Étel és ital / Kávé / A kávé és a sporttevékenységek

A kávé és a sporttevékenységek

A kávé a legismertebb élénkítő, teljesítményfokozó ital. Egy 2006-os felmérés szerint, amit futókon végeztek, kb. 3,5 dl kávé elfogyasztása után egy nyolc kilométeres futótávon átlagosan 1,2%-al növekedett a futók teljesítménye, ami jelentősnek mondható. A felmérést a Journal of Sports Science végezte, a felmérésben részvevő sportolók átlag 65 kg testsúllyal rendelkeztek. Ebből a felmérésből világosan következtethetünk arra, hogy a teljesítménysportok idején a kávézás előnyünkre válhat. Ez azzal magyarázható, hogy a kávéban található koffein serkenti a központi idegrendszert, javítja a mozgáskoordinációt és a reakcióidőt, jótékonyan befolyásolja az állóképességi teljesítményt. A hatás viszonylag rövid ideig áll fenn, de ez idő alatt igen hasznos és intenzív.
A teljesítménysportok közül is főként a kerékpározás és futás során érhető el a legnagyobb teljesítményfok növelés kávéval, de hozzátenném, hogy a legtöbb sportban fejt ki jótékony hatást, pl. mindenképpen serkenti az agyi tevékenységeket, így gyorsabban reagálunk, ami a nem teljesítménysportokban is hasznunkra válik.
A sporttevékenység előtti egy órában ajánlott kb. 2-3 csésze kávét elfogyasztani, ez ugyanis elegendő a kívánt hatás eléréshez, azonban még nem minősül doppingvétségnek. A koffein teljesítménynövelő, így túlzott bevitele doppingolásnak számít. A pozitív határérték a vizeletben 12 mikrogramm/ml, efelett már súlyos büntetésekre számíthatunk. A koffeinbevitelt úgy kell számolni, hogy 200 mg belőle 3 órával később 3 mikrogramm/ml koncentrációt mutat a vizeletben, így a határdózis 300-400 mg.
Ne ijedjünk azonban meg! Ha csupán egy-két csésze kávét fogyasztunk el nem sokkal start előtt, semmilyen következményre, büntetésre nem számíthatunk olyan kicsi mennyiség ez. Érdemes tehát kipróbálni, hogy vajon melyik sportban mennyire növeli teljesítményünket mindenki kedvenc fekete itala.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vajon tényleg ártalmas a kávé az egészségre?

Mostanában elég sok ember fogyaszt kávét. Vannak, akik el se tudják képzelni a napjukat kávé …

Hozzászólás