Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / A kezességvállalás lényege és következményei

A kezességvállalás lényege és következményei

Talán mindannyiunkat kerestek már meg azzal, hogy ugyan legyünk már olyan aranyosak és menjünk el nekik kezesnek a legújabb hitelükhöz. Kezesnek elmenni csakis akkor érdemes, ha a hitelösszeg amit az igénylő felvesz, szabad forrásként a rendelkezésünkre áll. A kezesség szakmai meghatározása: ha az adós nem tud fizetni a bank részére, a fizetési kötelezettség a kezesre száll. Vegyünk egy általános helyzetet. A hitelösszeg 3.000.000 Ft. Ennek a havi törlesztőrészlete legyen mondjuk 30.000 Ft. Ha az adós fizetésképtelenné válik, akkor bizony (ha a szerződést még nem bontották fel) a kezességet vállaló félnek kell havi 30.000 Ft-ot kifizetni. Ha a hitelszerződést már felbontották, akkor viszont csakis a megmaradt adósságállomány 100 %-ának egyösszegű kifizetése lehetséges, és ezt a kezesen fogják behajtani. Kétfajta kezességről beszélhetünk egyébként. Egyszerű és készfizető kezességről. Az egyszerű kezesség esszenciája, hogy a kezes egészen addig megtagadhatja a fizetést, amíg több, más kezesek fizetőképesek. A készfizető kezesség gyakorlati lényege, hogy a kezes semmilyen kifogással nem élhet a fizetést illetőleg, a kezesi szerződésben leírtakat haladéktalanul teljesítenie kell.
Sokszor felmerül egyébként a kezesség öröklésének lehetősége. Nyilvánvalóan senki sem önszántából örökli a kezesi státuszt, azonban a hagyatékba ilyen dolgok is benne lehetnek. Ilyen esetben feltétlenül szükséges szakjogászi segítséget kérni.
A végrehajtási folyamatot természetesen több évig is lehet húzni, végeredményben azonban mindenkinek, egyöntetűen ajánlott a kezességet elkerülni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply