A kontakt ekcéma

A kontakt ekcéma – mint a neve is mutatja – kontaktus révén jön létre, jól azonosítható anyagok okozzák (króm, nikkel, kobalt, gumi, illatanyagok stb.). Ezt az eltérő kezelés miatt fontos tisztázni.
Mivel igen korán kezdődő betegségről van szó, célszerű már a születés után megtennünk az óvintézkedéseket. Ha tudjuk, hogy gyermekünk olyan családba születik, ahol halmozottan fordul elő allergia, akkor célszerű a szoptatást addig elnyújtani, ameddig csak lehet. Legjobb, ha az anya is diétázik, kerüli a nagy mennyiségű tej- és tojásfehérje fogyasztást. Ha az újszülött bőre száraz, minden fürdetésnél kenjük be a gyógyszertárakban kapható, nem allergizáló zsírozó kenőcsük egyikével. A csecsemőt gyakran tegyük tisztába, mert a vizelet által irritált bőr könnyen felülfertőződhet. Az atópiás ekcémás gyermekek bőrének védekezőképessége egyébként is gyengébb, ezért gyakran alakulnak ki bőrfertőzések.
Az ekcémásoknál általában hiányzik az a savas köpeny, amely normál körülmények között a bőrt fedi. Ezért nagyon fontos, hogy fürdetésnél, fürdésnél ne hagyományos szappanokat használjuk, mert azok lúgos vegyhatásúak, és a még meglévő minimális savas köpenyt is eltávolítják, gyengítve ezzel a bőr védekezését. Ma már kaphatók 5,5 ph értékű tusfürdők, samponok és szappanok, amelyek ráadásul nem tartalmaznak tüneteket provokáló illatanyagokat és tartósítószereket. Mindenesetre célszerű az allergológussal megbeszélni, hogy milyen szappant használjunk. Éjszakára és nappalra jól szellőző ruházatot viseljünk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Leave a Reply