Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Atópiás bőrgyulladás, ekcéma

Atópiás bőrgyulladás, ekcéma

Az atópiás – örökölt – ekcéma az egyik legtöbbet tanulmányozott betegség, talán azért is, mert az esetek nagy részében bonyolult immunológiai úton alakul ki. Nagyon kevés az igazán tiszta, klasszikus allergiás eredetű ekcéma. A betegség hátterében általában komplikált idegrendszeri, kötőszöveti és immunológiai rendellenesség áll. Akkor vagyunk könnyebb helyzetben, amikor sikerül igazolni a klasszikus allergiás reakciót, hiszen ilyenkor sikeresen száműzhetjük a kiváltó allergént, mely legtöbb esetben tápanyag.
Ma már egyértelműen bizonyított, hogy az ekcémás betegeknél örökletes tényezők alakítják a kórfolyamatot. Az atópiás ekcéma tipikusan a gyermekek betegsége, már a születés után megkezdődhet.
Csecsemőkorban az elváltozások jellegzetes helye a homlok és a fül mögötti terület, a későbbi életkorban a hajlatok. Kialakulhat száraz és nedvedző ekcéma. Az alapelváltozás piros foltocskák a bőrön, melyek kezdetben apró hólyagosak, majd a vakarás következtében pörkösek lehetnek Jellemző a beteget egész életében elkísérő bőrszárazság. Vezető tünet lehet a viszketés, amely a beteget nagyon zavarhatja.Később ahogy nő a gyermek, panaszai csökkenhetnek, sőt egyes esetekben el is múlhatnak, de előfordul, hogy felnőttkorban is folytatódnak. Ilyenkor a vezető tünet a száraz bőr, a viszketegség, és időnként – elsősorban ételek hatására – a test különböző pontjain, gyakran az arcon, kézen megjelenő gyulladásos bőrelváltozás. Különbséget kell tennünk a felnőttkorban gyakran észlelhető kontakt ekcéma és az atópiás ekcéma között.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply