Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Az asztmás beteg és a munka

Az asztmás beteg és a munka

Sajnos kevés az olyan munkahely , ahol károsodás nélkül, jó közérzettel dolgozhatnának. Az asztmások mindenesetre tartózkodjanak a poros, gázos munkahelytől, s lehetőleg ne menjenek eladónak madár- és halkereskedésbe. A pollenérzékenyeknek nem célszerű a kertészkedés, a szabadban végzendő munka.
Az asztmásnak elsőrendű érdeke a sportolás. A sport nem szünteti meg a panaszokat és a betegséget, de megtanít helyesen lélegezni, megtanít egyfajta önkontrollra. Gyakori gond, hogy a roham kezdetekor a beteg megijed. Ez a Ielkiállapot csak fokozza a nehézlégzés érzését, és néha egészen súlyos állapotba sodorhatja a beteget. Aki rendszeresen sportol,
könnyebben leküzdheti ezt az érzést.
A futás általában megerőltető az asztmás betegnek, ezért csak annyit fusson, amennyit fulladás nélkül könnyedén elbír. Ha rendszeresen és fokozatosan edz, akkor egyre többet tud teljesíteni.
Nagyon helytelen, ha az asztmás gyermeket futtatják, s a közben fellépő fulladást sprayvel próbálják ellensúlyozni, mert ennek akár szívmegállás is lehet a következménye.
Az asztmás betegnek igen jót tesz az úszás. Ezt felismerve, ma már egyre több helyen, szakemberek vezetésével szerveznek asztmásoknak úszásoktatást. Az úszás nemcsak azért hasznos, mert erősíti a légzőizmokat és megtanít a helyes légzésre, hanem azért is, mert az uszodák levegője kellően meleg és nedves. Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a túlságosan klóros víz
fulladást válthat ki, mert a klór irritálja a légutakat.
Az asztmás betegnek ki kell alakítania a lehető legkevesebb stresszel járó életmódot. Fogyasszon könnyű ételeket, viseljen könnyű ruházatot Ügyeljen arra, hogy éjszaka a lakásban a hőmérséklet ne haladja meg a 20 °C-t. Naponta legalább kétszer zuhanyozzon, váltakozó hideg-meleg vízzel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

7 hozzászólás

 1. Imádom a cikkeidet Mariann! :)

 2. Kedves Mariann!
  Édesanyám sajnos tüdőasztmás, így aktuális számunkra a cikked…
  Valóban nagyon komplex, tárgyilagos, és rengeteg hasznos infót tartalmaz.
  Le a kalappal, 10/10! :)

 3. Igazán kedves vagy, köszönöm szépen!

 4. Szia Mariann ! Örülök, hogy megírtad ezt a cikket,saját bőrömön tapasztaltam meg a betegséget.További sikeres és ötletekben gazdag írást kívánok.: )

  • Szia ques pi:)
   Köszönöm a jókívánságot!
   Én azt kívánom neked, hogy mihamarabb szabadulj meg ettől a fránya betegségtől!
   Kitartást! Üdv, Mariann

Leave a Reply