Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Allergiás kötőhártya-gyulladás

Allergiás kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás legtöbbször az allergiás nátha kísérőjelensége. A pollenszezonban néha önállóan is előfordul, de gyakran észlelünk – különösen serdülő gyermekeknél – olyan tavaszi kötőhártya-gyulladást, mely nem a szokásos allergiás reakció miatt alakul ki. Ennek elkülönítése azért nagyon fontos, mert általában más kezelést igényel. Nagyon ritkán alakul ki egész évben tartó kötőhártya-gyulladás és legtöbbször annak is más immunológiai háttere van. A szezonális formában – csakúgy, mint a szénanáthánál – időszakosan lépnek fel a beteg tünetei, attól függően, hogy az illető milyen pollenre allergiás. A kötőhártya-gyulladás súlyossá is válhat, ha átterjed a szem belső részeire.
A leggyakoribb panasz a viszketés, amely miatt a beteg nehezen állja meg, hogy ne dörzsölgesse a szemét. Ez elsősorban a gyermekeknél okoz gondot, mert a kezükön lévő piszok miatt a kötőhártya bakteriálisan túlfertőződhet, súlyos szemgyulladást okozva.
Közismert tünet a szem bepirosodása és szemhéjak duzzadása. Gyakran látni beteget, akinek olyan duzzadt a szeme, hogy szinte ki sem tudja nyitni. Vezető tünet lehet a makacs könnyezés is. Ha a beteg szeme reggelre összeragad, az bakteriális felülfertőzésre utalhat. Hasonló gyógyszerek állnak a beteg rendelkezésére, mint az allergiás nátha ellen, helyileg pedig kiváló szemcseppeket alkalmazhatunk. Általában a kettő kombinációjával érhető el, hogy a beteg tünetmentessé váljon. Az allergiás kötőhártya-gyulladás esetében is – egyedi elbírálás alapján – javasolt az immunterápia.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség, viszketek! – Mit kell tudni a fémallergiáról?

Sokan nem is sejtik, hogy a bizsukkal, órákkal, övcsatokkal és egyéb fémeszközökkel érintkező bőrük miért …

Hozzászólás