Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Az allergiás nátha

Az allergiás nátha

Az allergiás nátha pontosabb elnevezés, mint a szénanátha, mert az utóbbi csak egy bizonyos szezonra utal, ráadásul tudjuk, hogy a panaszokat nem a széna, hanem a pollenszemcsék okozzák.
Az allergiás nátha mellett azonban számos egyéb orrüregi kór is létezik, amely hasonlít az allergiához, ám másfajta immunológiai válasz következtében alakult ki.
Az orrnyálkahártya – amellett, hogy biztosítja az utat a légzéshez szükséges levegőnek – szűrőként is működik: meggátolja, hogy a nagyobb méretű idegen anyagok lejussanak a hörgőrendszerbe.
Az orrnyálkahártya felépítése hasonló a hörgőfelszínéhez. A felületén lévő csillószőrök állandóan mozgásban vannak, akár egy szélfútta búzamező, így könnyen eltávolítják az oda nem illő anyagokat, megakadályozzák a baktériumok, vírusok bejutását. Az orral gazdagon erezett nyálkahártyája – mint a központi fűtés – melegíti a belégzett levegőt, s ha az túl száraz, akkor be is
nedvesíti. A nyálkahártya meglehetősen sérülékeny, és az arra hajlamosaknál bármilyen allergénnel szemben érzékenyítődhet. Láthattuk, milyen fontos szerepe van a védekezésben, nem csoda hát, hogy funkcióinak felborulása panaszokat okoz.
Néhány betegséget könnyű összetéveszteni az allergiával, mivel hasonló tüneteket mutat. Ilyen a baktériumok vagy vírusok okozta fertőzés, az orrpolip, a terhesség alatti állandó nátha.
A típusos allergiás nátha általában szezonális. Ritkább az olyan, amely egész évben panaszt okoz a betegnek; ez gyakran asztmával jár együtt, és igen nehezen gyógyszerelhető.
Ilyenkor valószínűleg a háziporatka vagy valamilyen háziállat a bűnös.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply