Kezdőlap / Kopaszodás / A kopaszodás és a genetika

A kopaszodás és a genetika

Többségében a férfiakat, de a nőket is érinti a kopaszodás problémája. Új kutatások bizonyítják, hogy a haj elvesztésének egyik oka egy őssejt hiba. Ez a fajta genetikai defektus egyaránt érintheti a nőket és a férfiakat is. Ez a felfedezés előrevetíti az új kezelések kialakításának lehetőségét.
A férfiak foltos kopaszodására jellemző, hogy a hajszálak fokozatosan elvékonyodnak, a haj vonala fentebb húzódik vagy a kopasz folt a fejtetőn alakul ki, majd később a teljes fejbőrre kiterjed. A nőknél ritkább a teljes kopaszság, őket leginkább a haj elvékonyodása és megritkulása érinti.
A kopaszodás több betegséggel is összefüggésben állhat, a férfiaknál szív- és érrendszeri megbetegedésekkel együtt léphet fel, a nőknél a hormonháztartás felborulásával kapcsolódik össze (pl. peteérési zavarok megléte esetén). A betegségekkel való kapcsolat okára nem találtak még magyarázatot, de mint utaltam rá, az ok a genetikában keresendő.
A kutatók kezdetben azt hitték, hogy a hajhullás oka az őssejtek elpusztulása, de az eredmények azt mutatták, hogy azok működőképesek maradnak.
A tanulmány során megvizsgáltak minden lehetséges tényezőt, részletes vizsgálatnak vetették alá a hajas és a kopasz fejbőrt is. Megállapították, hogy a hajvesztéssel érintett területen azok a mirigyek, melyek a haj növekedéséért felelősek, nem tűntek el teljesen, csupán kisebb méretűek lettek és a még meglévő őssejteket valami meggátolja a hajnövekedésben fontos úgynevezett elődsejtek képzésében.
A kutatások során felfedezték, hogy a haj növekedésének folyamatában szerepet játszik egy lényeges protein megléte (wnt), amely már az anyaméhben is jelen van a magzat szervezetében és aktív. Minél több ilyen anyag van a szervezetben, annál több szőr és haj nő. Ez a protein segíti elő a sebek gyorsabb begyógyulását is, ami azért is fontos, mert a sérült fejbőr és vele együtt a hajhagymák hamarabb tudnak regenerálódni.
A kutatások az őssejtekkel kapcsolatban jelenleg is folynak, azok nagy reményekkel, bár még feltehetően hosszú időt vesz igénybe a teljes gyógymód kidolgozása, azonban ezzel a módszerrel várhatóan 10 éven belül új, dús hajkoronára tehetnek szert azok az emberek, akiknek a kopaszodás ma még megkeseríti mindennapjait.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Őszi lombhullatás

Őszi lombhullatás… én csak így hívom, amikor átvitt értelemben több hajam marad a fésűben vagy …

Leave a Reply