Kezdőlap / Plasztika / Átszabások – A plasztikai sebészet

Átszabások – A plasztikai sebészet

A plasztikai sebészet pár év alatt óriási iparággá nőtte ki magát, jómódú orvosokat, luxus magánklinikákat eredményezve. Évente csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint tízmillió beavatkozást végeznek, Magyarországon átlagosan tizenötezret.

Kezdetleges plasztikai beavatkozásokkal már az Egyiptomiak is foglalkoztak évezredekkel ezelőtt. A világ első plasztikai sebésze Susruta volt, aki a büntetésként levágott orrok helyreállításával foglalatoskodott i.e. 600-ban Indiában. A plasztikai műtétek a reneszánsz idején indultak ismét fejlődésnek, ezalatt új módszereket, technikákat találtak ki. Az első sikeres bőrátültetést Astley Cooper nevéhez fűzödik, aki 1817-ben vetette be új technikáit egy hüvelykujj amputáció folytán.
Történelmi források szerint a XX. században először az I. Világháborúban végeztek plasztikai műtéteket, melynek harcosa Sir Harold Gillies angol orvos volt. A Queen Mary kórházban külön osztályt nyitott az eljárások miatt, ott műtötte első páciensét 1917-ben. Walter Yeo angol katonán sikeres arcplasztikát végzett, a roncsolódott arcfelületre egészséges bőrdarabokat ültetett, melyet a test különböző területéről távolított el. Munkásságával a mai plasztikai sebészet alapjait fektette le.

Az orvostudomány fejlődésével a plasztikai sebészet kettévált, először még csak helyreállító, úgynevezett rekonstrukciós műtéteket hajtottak végre. Ennek esztétikai szempontból is hihetetlen eredményei voltak, így a későbbiekben önálló sebészeti ággá nőtte ki magát a szépészeti plasztikai sebészet.

Manapság számos plasztikai eljárás létezik, akár egész testünket átszabadhatjuk, melyet már a társadalom sem ítél el. A rácfelvarrás, orrplasztika, zsírleszívás, botoxkezelés, mellnagyobbítás és kicsinyítés stb. mellett a plasztikai sebészek már vaginaplasztikát és pénisznövelő beavatkozást is kérhetünk. Sajnos általánosítható, hogy az emberek nem gondolnak bele, hogy ezek a beavatkozások fájdalommal, sebekkel akár komplikációkkal, szövődményekkel is járhatnak, nyomait életük végéig viselhetik.
A műtéteknek világszerte elég borsos áruk van, amit sokan nem tudnak saját országukban megfizetni. A legújabb „trend” a plasztikai turizmus, nők és férfiak az olcsóbb műtét reményében a szegényebb keleti országokba utaznak és helyi sebészekkel végeztetik el a beavatkozást, vállalva a nem kevés kockázatot.
Sajnálatos módon az is megfigyelhető, hogy néhányan a műtétek és a különböző pszichológiai tényezők hatására olyannyira „függővé” válnak, hogy felismerhetetlenségig műttetik magukat, ezzel teljesen eltorzítva régi vonásaikat.

Egy plasztikai műtéttől várjuk, hogy vélt vagy valós „hibáinktól” megszabadítson, nagyobb önbizalmat adjon, de vajon tisztában vagyunk-e annak veszélyeivel, árnyoldalaival?

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ránctalanítás szike nélkül

Thermage. Ez a szó takarja azt a technológiát, ami forradalmasítást jelent a ráncok eltüntetésében, illetve …

Hozzászólás