Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A macskaszőr allergiáról

A macskaszőr allergiáról

Sok ember szívesen tart otthon házi állatot, és néha bizony pont a kedvencétől lesz beteg. Hazánkban egyre több allergiást tartanak számon. Sajnos van aki hiába szereti az állatokat, de az allergiája miatt nem tarthat macskát, vagy kutyát, esetleg mindkettőt. A macskák meleg lelkű és szeretetreméltó állatok. Olykor viszont le kell mondanunk kedvenceinkről, mert jelenlétük ártalmas hatással van egészségünkre. A macskaszőr allergia kezeléséhez szükséges megismerkednünk az allergiát kiváltó anyagok különböző formáival.
Az első a korpa, amely a macska szőréről lehulló port jelenti. A korpa olyan elhalt bőrsejtet jelent, amely aprócska pelyhek formájában, vedlés során távozik a macska bundájából.
Ezek a korpa pelyhek a bőr irritációk mellett hatással vannak az immunrendszerre és allergiás reakciókat váltanak ki. Noha a korpa nem okoz fertőzéseket, mégis az immunrendszerbe jutva komoly gondot jelent az allergiákra hajlamos emberek számára.A macskák többféle képen okozhatnak allergiát: vér, nyál, vagy vizelet által. Még a macska távozása után is elhullatott szőrcsomói gondokat okozhatnak, mivel a mosdás, vakarózás és dörgölőzés során a macskák szőrükkel és korpájukkal betöltik a teljes lakást.
Macskák által okozott allergiás reakciók: ha allergiás a macskaszőrre, ez a következő képen mutatkozik meg:
Tüsszög, asztmaszerűen veszi a levegőt, zihál, köhög viszket a torka, könnyeznek a szemei, légzési nehézségek
Ritkább esetben jelentkezhet láz és hidegrázás is. Ilyenkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni mivel egy komolyabb betegségről is szó lehet.Fontos tudni, hogy az allergia által kiváltott tünetek igen sokszínűek lehetnek és nem biztos, hogy teljes mértékben megegyeznek a fentebb említettekkel.
Ha ezeket a tüneteket észleljük akkor sajnos le kell mondanunk arról, hogy macskát tartsunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás