A madártoll

Az allergológusok sokáig azt gondolták, hogy a madártollon lévő háziporatkák okozzák az allergiás tüneteket. Ma már laboratóriumi vizsgálatokkal egyértelműen bizonyították, hogy a toll önmagában is előidézhet klasszikus allergiás reakciót.
Magyarországon elsősorban a liba- és kacsatoll szokott tüneteket kiváltani, amelyekkel a párnákat és takarókat töltik, bár újabban egyes kabátokat is tollal bélelnek.
Az allergiás beteg éjjelente fullad, szeme begyullad és folyik az orra. Itt is csak egyetlen megoldás létezik: a tollas ágyneműt ki kell cserélni szintetikusra.
Hasonlóan a libatollhoz, bármelyik madár tolla előidézhet allergiát. A csirke és más szárnyasok által okozott allergia elsősorban vidéken gyakori. A betegnek tanácsos elkerülni az állatot, tehát ne ő takarítsa a csirkeólat, háziasszonyként ne ő kopassza meg az ebédre szánt baromfit.
A tollallergiás beteg otthonában ne tartson énekes madarat, papagájt, sőt kitömött madarat sem. Vadászkalapjáról vagy legújabb kalap költeményéről távolítsa el a tollat, mert az is panaszokat válthat ki.
Gyakran kérdezik, hogy, aki allergiás a madártollra, fogyaszthatja-e az állat húsát. Nagyon ritkán észlelünk olyan allergiát, amikor a hús is kivált panaszokat. Így emiatt teljesen felesleges diétázni a betegnek, mert kicsi a valószínűsége annak, hogy allergiás tünetek lépjenek fel a jó kacsapecsenye után.
A valódi allergiás reakción kívül a madár tolla, széklete – más immunválaszt kiváltva – súlyos tüneteket is okozhat. Ha a beteg hosszú időn keresztül belélegzi a madár székletének porát vagy a toll részecskéit, tartós károsodás alakulhat ki a tüdejében. Ilyen esetben csakis egyetlen megoldás van: meg kell szüntetni a kiváltó okot, akár munkahely változtatás árán is. Érthető, hogy a pályaválasztás elé kerülő allergiás gyermeket az -allergológus óva inti attól, hogy madár- és díszhalkereskedésben vagy baromfifeldolgozó üzemben helyezkedjen el, de a tolltisztítói munkakör sem igazán neki való.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség, viszketek! – Mit kell tudni a fémallergiáról?

Sokan nem is sejtik, hogy a bizsukkal, órákkal, övcsatokkal és egyéb fémeszközökkel érintkező bőrük miért …

Hozzászólás