Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Gombaallergének (penészgombák)

Gombaallergének (penészgombák)

Senki se gondoljon az üzletekben kapható sampinyonra, még kevésbé a vargányára, mert nem ezekről lesz szó, hanem az úgynevezett penészgombákról. A penészgombák nemcsak a lakásban találhatók meg, hanem kinti környezetünkben is: a korhadó fákban, a rothadó avarban.

Hogyan allergizál a penész?

Akárcsak a virágok, a penészek is termelnek sajátságos pollent, melyet spórának nevezünk. Amikor belélegezzük a levegőben szálló spórát, allergiás reakció léphet fel. A levegőben található spóra mennyisége nagymértékben függ az időjárásról, késő nyáron és kora ősszel éri el a maximumot.
A gombák a meleg, párás környezetet kedvelik, így érthető, hogy a rosszul szellőző lakásokban előbb-utóbb előbújik a penész. Néha magunk is hozzájárulunk ehhez párásítási szokásainkkal.
Megmagyarázhatatlan az a tévhit, amit a legtöbb beteg tudni vél és terjeszt, hogy az állandó párologtatás megelőzi a légúti megbetegedéseket. Közép-Európában – szerencsére – olyan jók a klimatikus viszonyok, hogy gyakori szellőztetéssel a téglalakásokban, de még a panelházakban is elérhetjük azt az optimális páratartalmat, ami a nyálkahártyánknak szükséges. Ha naponta többször szellőztetünk, éjszakára pedig a fűtést 20 °C-ra állítjuk, akkor reggelre nem érezzük kiszáradtnak a torkunkat.
A cserepes virágok mértéktelen felhalmozásával szintén hozzájárulunk a penészek megtelepedéséhez a lakásban. Néha egész kis trópusi dzsungelt alakítunk ki arra gondolva, hogy a növénytartás egészséges. Valóban az, de csakis mértékkel. A legtöbb virágföld penésszel szennyezett, és a növény károsítása nélkül nem nagyon tudjuk a gombák kiirtani, érdemes tehát már eleve mesterséges földet vásárolni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Leave a Reply