Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Szezonális panaszt okozó allergének

Szezonális panaszt okozó allergének

Az allergiás betegségek legnagyobb hányadát a különböző növények virágpollenjeiben lévő fehérjék váltják ki.
Mi is ez a pollen?
Nem más, mint a növények hímivarsejtje, amely nélkülözhetetlen a növények szaporodásához. Ezeket a sejteket a növényről vagy a rovarok, vagy a szél szállítja el. A rovarok általában a színes virágú növényeket látogatják. Ezeknek a növényeknek a pollenjei nehezek, nem alkalmasak arra, hogy a szél messzire vigye őket, ezért hozzáragadnak a rovarok lábához, így biztosítva a megporzást. Az ilyen növény pollenjére érzékeny embereknél csak igen közeli kontaktus okoz allergiát. Az allergiás betegre veszélyes pollenek legnagyobb része nem színes, viszont igen könnyű, s így a szél messzire elszállítja.
Minden egyes növény más és más fajtájú pollenfehérjét tartalmaz, bár létezik köztük keresztreakció. A pollenek igen aprók, szabad szemmel nem láthatók, mikroszkóppal viszont könnyen el tudjuk különíteni az egyes fák, virágok, gyomnövények pollenjeit. A fűfélék között viszont nem tudunk különbséget tenni.
Az allergiás beteg számára igen fontos, hogy tudja, egyes növények mikor kezdenek virágozni. Ma úgynevezett pollencsapdákat használnak arra, hogy megmérjék egy adott terület pollenkoncentrációját.
A pollencsapda segítségével pollenjelentést készítenek amely jelzi, hogy az aktuális időszakban milyen fajta virágporok szállnak a levegőben. Működik egy nemzetközi hálózat is, amelynek központjába begyűjtik a különféle területek pollenjelentéseit, így egy-egy területről évekre előrejelzést adhatnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply