Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A fák virágpora: Mogyorófa

A fák virágpora: Mogyorófa

A fák virágpora
A fák kora tavasztól június végéig virágoznak. Természetesen ez idő alatt különböző fajtájú fák különböző időben kezdenek el polleneket kibocsátani, tehát egy-egy fajta virágzási ideje azért rövidebb, mint az egész tavaszi és kora nyári szezon. Igen sokféle fa virága válthat ki allergiát. Sokszor a beteg nem is sejti, hogy kora tavaszi nátháját fapolIen-allergia okozza.
A fapollenre lényegesen kevesebb ember érzékeny, mint az egyéb növényi vagy, környezeti allergénekre. Fontos tudni, hogy keresztallergia alakulhat ki az egyes fák pollenjel között. Emiatt előfordulhat, hogy a betegnek a kora tavaszi időszaktól tartós panaszai vannak.
A fapollenre érzékenyeknél elsősorban kötőhártya-gyulladást, ritkábban szénanáthát és elvétve asztmás rohamot észlelhetünk.
Mogyoró
• Az allergiás tüneteket kiváltó fajták közül legkorábban a mogyorófélék virágoznak: ha nagyon enyhe az idő, Akkor már január végén, de inkább februárban. A mogyoró tulajdonképpen nem fa, hanem bokor, melynek porzós barkái nagy mennyiségű pollent tartalmaznak.
Ennek ellenére nincs igazán komoly allergén hatása, mert a mogyoróbokrok általában elszórtan, kis csoportokban állnak,
virágzástik tehát nem okoz nagy pollenkoncenrrációt a levegőben.
Ha valaki allergiás rá, akkor célszerű, ha nem ültet a kertjébe mogyoróbokrokat. Gyakori viszont a keresztallergia más fákkal, például a gyertyánnal, égerrel, nyírrel, így ha valaki allergiás a mogyorópollenre, jól teszi, ha ezekre is ügyel. Tévhit, hogy a virágpollenre érzékeny beteg a fa terrnését sem fogyaszthatja. Más kérdés, hogy a beteg lehet tápanyag-allergiás is a mogyoróra mint termésére.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség, viszketek! – Mit kell tudni a fémallergiáról?

Sokan nem is sejtik, hogy a bizsukkal, órákkal, övcsatokkal és egyéb fémeszközökkel érintkező bőrük miért …

Hozzászólás